Adriean Videanu vrea să construiască un proiect imobiliar mixt de nouă turnuri pe 13 Septembrie, aproape de hotelul Marriott. Proiectul include nouă clădiri, fiecare cu 3 etaje în subteran şi plus de la 12 la 35 de etaje

18 iun 2019 Autor: Bogdan Alecu

În plin avânt imobiliar, Adriean Videanu, fostul ministru al economiei în guvernul Boc, a depus documentaţia pentru a obţine Planul Urbanistic Zonal pentru un proiect care să includă birouri şi apartamente, aproape de centrul Capitalei.  

Compania Titan Mar, alături de Beckfield Development, au depus la Primăria Capitalei documentaţia pentru un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) în vederea dezvoltării unui proiect imobiliar mixt, de blocuri de locuinţe şi birouri la intersecţia dintre 13 Septembrie şi Şos. Progresului, potrivit Primăriei Bucureşti.

Proiectul include nouă clădiri, fiecare cu 3 etaje în subteran şi plus de la 12 la 35 de etaje, având un regim de înălţime de până la 120 de metri.

Practic, fostul ministru al economiei vrea să construiască cele mai înalte clădiri din sudul Bucureştiului. Spre comparaţie, turnul Sky Tower al Raiffeisen are 37 de etaje şi 137 de metri înălţime.

Compania Titan Mar este deţinută de Adriean Videanu şi Mioriţa Videanu, fiecare cu 50% din acţiuni, în timp ce Beckfield Development este deţinută de Beckfield Ltd. Aceasta din urmă este administrată însă de Cristina Paula Crăciun, care mai apare ca fost acţionar al firmei BTG White Consulting alături de Bogdan Gruia, care a condus firma AB Construct şi care era indicat în presă drept un apropiat al fostului primar de la sectorul 3, Liviu Negoiţă, care era membru PDL. Proiectantul proiectului este firma Arttek C.B.

Potrivit fazei de proiectare a PUZ-ului, terenul pe care va fi dezvoltat viitorul proiect are o suprafaţă de 50.470 mp în acte şi este delimitat de Şos. Progresului, Calea
13 Septembrie, strada Nuţu Ion şi nodul Răzoare, astfel încât are acces şi este la intersecţia a două artere importante ale Capitalei.

Înainte de 1989 dar şi în anii ‘90 zona era una cu caracter industrial, deservită inclusiv de o linie de cale ferată, însă treptat întreaga activitate industrială a fost oprită, iar vechile hale au fost demolate, în condiţiile în care acestea erau la doi paşi de Marriott şi Palatul Parlamentului. În zona respectivă îşi desfăşurau până în anii ‘90 activitatea vechi companii de stat precum Vulcan sau Termoenerg.

„Principalele disfuncţionalităţi existente în zona studiată sunt legate în primul rând de fondul destructurat, de dezafectarea incintei industriale. Dinamica urbană a eliminat pe parcursul timpului activităţile de tip industrial aflate în interiorul oraşului, din motive diverse - pornind de la aspecte derivate din evoluţia tehnologică, de poluare, şi până la motivaţii legate de funcţionalitatea urbană, rezerve de teren, eficienţa utilizării teritoriului“, se arată în documentul publicat la Primăria Capitalei. „Tendinţa firească - aceea de revitalizare prin atribuirea unor noi funcţionalităţi - este propice şi oportună în momentul de faţă, oferind un beneficiu local, dar şi municipal prin posibilitatea de contrabalansare funcţională şi la nivelul fluxurilor de circulaţie - cu zona de nord a Capitalei“, se mai arată în document.

Şos. Progresului a atras în ultimii ani mai multe proiecte imobiliare, pe măsură ce viitoarea staţie de metrou de la Academia Militară va deschide accesul în zonă. Spre exemplu, în apropierea viitorului proiect de la intersecţia cu 13 Septembrie, One United dezvoltă proiectul mixt One Cotroceni Park cu birouri şi locuinţe. Dincolo de 13 Septembrie cei de la AFI Europe construiesc proiectul de birouri AFI Tech Park, faza întâi fiind deja gata, iar cea de-a doua urmând să intre în construcţie. În proximitatea AFI Tech Park cei de la Lidl au în plan să construiască un magazin nou. Tot pe Şos. Progresului cei de la Dedeman au cumpărat în toamna anului 2017 un teren de 2,7 hectare de la Industria Iutei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.06.2019

Read this article in English on www.ZFEnglish.com
Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.