Administratorii fondurilor de pensii private Pilon II au închis anul 2018 cu un profit cumulat de 168 mil. lei

11 iun 2019 Autor: Anelis Baciu

Cei şapte administratori de pensii private obligatorii (Pilon II) de pe piaţa locală au înregistrat în 2018 un profit net cumulat de 168 mil. lei, în creştere cu 3% faţă de 2017, potrivit datelor agregate de ZF de la Ministerul de Finanţe.

Lider în topul profitabilităţii a fost NN Pensii, administratorul celui mai mare fond de pensii Pilon II din România. NN a raportat anul trecut un câştig net de 50,9 mil. lei. Grupul olandez NN administrează banii de pensie obligatorie a aproape 2 milioane de români, iar valoarea activului total net al clienţilor NN ajungea în aprilie 2019 la peste 18,6 mld. lei.

NN este urmat în topul după profit de divizia de pensii private a Allianz-Ţiriac care a raportat un câştig net de circa 47 mil. lei. Faţă de 2017 compania şi-a majorat cu 7% câştigul. Allianz-Ţiriac Pensii Private se situează pe locul doi, după NN, şi în clasamentul după numărul de participanţi şi activele în administrare.

Allianz avea circa 1,5 milioane de clienţi şi active de peste 11 mld. lei în aprilie.

Podiumul este completat de Metropolitan Life, care a înregistrat un avans de circa 4% al câştigului net, la peste 29 mil. lei. Împreună, NN, Allianz-Ţiriac şi Metropolitan Life, cumulează 75% din câştigul total al pieţei.

Administratorii Pilon II au avut anul trecut marje de câştig cuprinse între 29% şi 44%. Pe de altă parte, randamentul mediu adus de Pilonul II participanţilor s-a situat la 1%, sub inflaţie.

Veniturile totale ale administra­torilor au însumat peste 484 mil. lei în 2018, cu 12,5% mai mult decât în 2017.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.06.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.