România se situează pe locul întâi în UE la productivitatea muncii ajustată la salarii. „În perioada 2013-2018, România a înregistrat cea mai rapidă creştere a remunerării salariaţilor şi, totodată, una dintre cele mai puternice creşteri ale productivităţii din UE.”

21 iul 2020 Autor: Ramona Cornea

România se situează pe locul întâi în UE la productivitatea muncii ajustată la salarii, cu o medie a productivităţii de de 1,78 în intervalul 2008-2019, conform unui studiu realizat de Fundaţia Friedrich-Ebert (FES) România împreună cu Syndex România. Media productivităţii de 1,78  înseamnă că fiecărui leu de remunerare a salariaţilor îi corespunde în medie 1,78 lei în valoare adăugată.

În perioada 2013-2018, România a înregistrat cea mai rapidă creştere a remunerării salariaţilor şi, totodată, una dintre cele mai puternice creşteri ale productivităţii din UE.

În acelaşi timp, productivitatea înregistrează în România cea mai mare rată de creştere după Irlanda, considerabil mai mare decât a celorlalte ţări din est şi foarte mult în faţa ţărilor occidentale. Remunerarea salariaţilor a crescut însă mai rapid decât productivitatea.

„Chiar dacă remunerarea creşte mai rapid decât productivitatea, partea din valoarea adăugată care revine salariaţilor rămâne foarte redusă, fiind destul de greu de argumentat că salariaţii din România primesc prea mult în raport cu valoarea adăugată totală. Faptul că remunerarea salariaţilor rămâne redusă în raport cu valoarea adăugată anulează orice idee că salariaţii primesc sau vor să primească prea mult în raport cu cât produc”, spune Ştefan Guga, autorul studiului. O creştere mai rapidă a remunerării decât cea a productivităţii nu înseamnă eliminarea profiturilor, fiind în realitate perfect compatibilă cu creşterea acestora — cum se şi întâmplă de altfel în România, spune studiul.

”În ciuda creşterii remunerării, România rămâne o ţară low cost. Costul muncii este în continuare atât de redus în România în comparaţie cu alte ţări europene, încât chiar şi creşterile aparent spectaculoase ale salariilor din ultimii ani nu au avut un impact palpabil asupra decalajelor de cost faţă de ţările occidentale”, adaugă autorul studiului.

Studiul Fundaţiei Friedrich-Ebert arată că în condiţiile menţinerii unor rate medii de creştere anuală a productivităţii şi remunerării echivalente cu cele din perioada 2010-2019, ar fi nevoie de 23 de ani pentru ca productivitatea ajustată la salarii din România să scadă până la nivelul Slovaciei de astăzi, 70 de ani pentru a ajunge la nivelul Suediei şi 62 de ani pentru a ajunge la media actuală la nivelul UE. „Cu alte cuvinte, dacă salariile şi productivitatea ar continua să crească în ritmul mediu din ultimul deceniu, sustenabilitatea şi competitivitatea nu ar fi în mod real ameninţate timp de foarte mulţi ani”.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.07.2020

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.