ZF Live. Gabriel Zbârcea, managing partner casa de avocatură Ţuca Zbârcea: Agricultura şi real-estate sunt sectoarele care ar putea aduce tranzacţii de zeci şi sute de milioane de euro în 2019

19 feb 2019 Autor: Alex Ciutacu

Agricultura şi sectorul imobiliar sunt în centrul atenţiei în piaţa tranzacţiilor pentru 2019 şi ar putea aduce şi anul acesta tranzacţii importante, după ce în 2018 arabii de la Al Dahra au pus pe masă peste 200 de milioane de euro în tranzacţia cu Agricost, iar fraţii Pavăl au cumpărat proiectul The Bridge din Bucureşti pentru o sumă similară.

„Se întâmplă lucruri în zona de real-estate. Noi avem proiecte importante pe partea de birouri acum în lucru. Vorbesc de tranzacţii importante, de zeci de milioane, sute de mili­oane de euro. Agricultura rămâne în continuare un sector im­portant, sunt câteva obiective foarte importante, conso­lidate. Şi la Interagro sunt terenuri importante, compacte. Cei din Abu Dhabi se uită la tot ce poate părea interesant”, spune Gabriel Zbârcea, managing partner casa de avocatură Ţuca Zbârcea, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Anul trecut, casa de avocatură Ţuca Zbârcea i-a asistat pe arabii de la Al Dahra în tranzacţia prin care au achizi­ţionat Agricost, cea mai mare fermă de cereale din Româ­nia. În luna septembrie, multinaţionala arabă a anunţat că mai are încă 500 de mil. dolari pregătiţi pentru România.

Sectorul bancar rămâne unul efervescent şi anul acesta, în contextul în care anul trecut piaţa NPL-urilor (credite neperformante) a fost una foarte activă. „Sunt tranzacţii cu NPL-uri şi anul acesta. La NPL e interesant pentru că deja acţionăm ca avocaţi străini. Am avut tranzacţii şi în Serbia, Bosnia Herţegovina, Muntenegru, Ungaria. Lucrăm pentru fonduri interesante pe acele pieţe”, explică avocatul. Ţuca Zbârcea este o societate cu 110 avocaţi şi încă 80 de oameni în poziţii de „supporting”, iar anul trecut a înregistrat o creştere a veniturilor cu 5,6% şi una a profiturilor cu aproape 16%, susţine reprezentantul companiei.

Deşi avocatul spune că o casă de avocatură poate înregistra venituri anuale chiar şi de 20 de milioane de euro, el susţine că profitabilitatea în piaţă nu se poate compara cu cea din deceniul trecut. „Cifra de afaceri poate rămâne constantă, dar profiturile au scăzut în ultimii ani faţă de perioada roz a avocaturii în anii 2008-2012. Atunci profiturile ajungeau la peste 50% rentabilitate din cifra de afaceri, dar acum dacă ajungi la 30-33% eşti campion. E o marjă foarte bună oricum”, spune Zbârcea.

Piaţa de avocatură este din ce în ce mai fărâmiţată în ultimii ani, crede avocatul. „Sunt multe cabinete care au servicii excepţionale, dar ele sunt medii şi mici. Există de asemenea trendul ca marile companii să internalizeze foarte mult din serviciile de avocatură pentru că este mai ieftin să plăteşti un salariu, oricât ar fi, decât să plăteşti cu 150 de euro pe oră un avocat.”

Cel puţin 1.500 de euro poate câştiga un avocat la început de drum în cadrul casei de avocatură Ţuca Zbârcea. „Pleacă de la 1.500 de euro şi cel care bate la porţile parteneriatului poate câştiga 7.000-8.000 de euro pe lună. Ca să câştigi atât ar trebui să facturezi de cel puţin două ori peste”, adaugă avocatul.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.02.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.