Top Tranzacţii 2018. BERD - pachet minoritar Profi

17 aug 2018 Autor: Cristina Rosca

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a intrat în primăvara anului trecut în acţionariatul Profi cu o injecţie de capital de 25 mil. euro. Banii sunt folosiţi pentru expansiunea grupului cu „sute de magazine noi“.

Această mutare a venit la câteva luni după ce fondul de investiţii Mid Europa Partners a preluat integral Profi de la un alt investitor financiar Enterprise Investors pentru 533 mil. euro. Tranzacţia a primit acordul Concurenţei tot în 2017.

Relaţia BERD cu Profi este însă mai veche în contextul în care în 2016 banca anunţa că împreună cu Raiffeisen acordă un împrumut de 177 mil. lei (40 mil. euro) reţelei de magazine pentru deschiderea a 100 de magazine noi pe parcursul următorilor trei ani.

BERD nu era la primele finanţări acordate unor reţele de retail. Magazinele Lidl şi Kaufland, deţinute de Schwarz Group, controlat de una dintre cele mai bugate familii din Germania, au beneficiat în zece ani de fonduri pentru extindere în regiune. Acum însă, BERD intră şi în acţionariatul Profi, potrivit datelor din comunicatul de presă publicat pe site-ul instituţiei.

„Cu sprijinul nostru Profi va deschide sute de noi magazine în localităţile mici şi mari din România (...)“, spunea atunci Matteo Patrone, directorul regional al BERD pentru România şi Bulgaria.

Acest model nu este unul nou pentru bancă în contextul în care de-a lungul timpului a intrat de mai multe ori în acţionariatul unor companii prezente pe plan local, precum Petrom, Banca Transilvania, producătorul de lactate Tnuva (în faliment) sau grupul Pehart Tec.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.