TOP TRANZACŢII

Sensiblu - 78 de farmacii Polisano

23 iun 2017 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Reţeaua de farmacii Sensiblu a preluat anul trecut 78 de farmacii Reţeta de la Sibpharmamed, membră a grupului Polisano, printr-o tranzacţie evaluată la 15-20 de milioane de euro. Numărul de unităţi al Sensiblu s-a apropiat astfel de pragul de 500 de unităţi pe piaţa locală, mai exact 470.

Firma de avocatură PeliFilip a asistat Sensiblu în desfăşurarea tranzacţiei.

Polisano, al cincilea distribuitor de medicamente, a intrat în insolvenţă anul trecut, compania fiind administrată provizoriu de lichiditorul judiciar BDO Business Reconstructuring.

Procesul de rebranduire s-a încheiat, jumătate dintre farmacii intrând sub umbrela Sensiblu, iar cealaltă jumătate fiind puse sub sigla Punkt, brandul low-cost al grupului.

La finalul anului 2014, grupul A&D Pharma a introdus pe piaţă farmaciile economice Punkt, iar la finalul anului trecut existau circa 65 de farmacii sub acest brand. Pentru anul acesta planurile urmăresc depăşirea numărului de 100 de unităţi pe acest lanţ low-cost. Astfel, Sensiblu şi Punkt vor ajunge la finalul anului la circa 600 de farmacii în total.

Lanţul de farmacii Sensiblu, al doilea jucător din retailul farmaceutic din România, a ajuns anul trecut la afaceri de circa 1,7 mld. lei

(371 mil. euro), un avans de 40% faţă de anul anterior. Pentru anul acesta, planurile Sensiblu urmăresc un avans cu circa 20 de milioane de euro faţă de 2016.

Din cele 9.100 de farmacii din ţară, aproape 5% sunt controlate de Sensiblu, potrivit unor calcule ale ZF. Topul celor mai mari jucători din retailul farmaceutic este dominat de Catena, lanţul de farmacii controlat de antreprenoarea Anca Vlad.

Clasamentul nu s-a modificat anul trecut faţă de 2015, Sensiblu ocupând poziţia a doua, urmat de Dona, Help Net şi Ropharma. În total, primii cinci jucători ocupă 20% din piaţă, iar numărul total de farmacii, potrivit ultimelor date publice ale Institutului Naţional de Statistică, a ajuns la circa 7.750 de unităţi.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.