Top Tranzacţii 2018

Kruk -NPL-uri BRD SocGen

4 oct 2018 Autor: Anelis Baciu

BRD SocGen, a treia cea mai mare bancă după active din România, a vândut în luna mai a anului trecut un pachet de credite neperformante (non-performing loans - NPL) cu o valoare nominală de 1,25 mld. lei (circa 280 mil. euro) către InvestCapital Malta, o subsidiară a recuperatorului polonez de creanţe Kruk.

Portofoliul de NPL-uri vândut de BRD-SocGen a fost format din credite corporate garantate şi negarantate, potrivit informaţiilor transmise de Kruk.

BRD a avut până acum o prezenţă discretă în piaţa tranzacţiilor cu credite neperformante şi a vândut doar credite negarantate de valori mici, milioane de euro, prin discuţii individuale cu firmele de recuperare.

Anul trecut, banca a strâns un pachet mai mare pe care l-a pus pe piaţă la vânzare astfel încât să stârnească interesul jucătorilor mai mari. Primul pachet mare de credite neperformante vândut de BRD prin licitaţie a stârnit un interes ridicat, toţi recuperatorii de creanţe activi pe piaţa locală depunând oferte de achi-ziţie. La finalul anului trecut BRD avea o rata de neperformanţă de doar 6,6%, faţă de peste 10% cu un an în urmă.

Până în prezent pachete mari de credite neperformante au fost vândute de BCR, UniCredit, Eurobank/Bancpost sau Piraeus, Intesa Sanpaolo şi Alpha Bank. În ultimii trei ani băncile locale au vândut credite neperformante în valoare de peste 5 miliarde de euro, dar mai au în bilanţuri împrumuturi îndoielnice de circa 5 miliarde  de euro.

 

 

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.