Deloitte: ”Suntem martorii unei efervescenţe în piaţa tranzacţiilor”. Piaţa de fuziuni şi achiziţii a urcat în T3/2018 la 809 mil.euro, dublu faţă de T2

8 oct 2018 Autor: Roxana Rosu

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a avut o vară fierbinte în trimestrul al treilea, cu tranzacţii a căror valoare anunţată a fost de 809 milioane de euro în total, mai mult decât dublu faţă de cele 391 de milioane de euro din trimestrul al doilea, potrivit unei analize realizată de Deloitte care arată că tranzacţiile cu valori anunţate, de peste 5 milioane euro, totalizaut în primele nouă luni 1,45 miliarde euro. 

Valoarea este uşor sub nivelul din perioada similară a anului trecut, când fuseseră monitorizate 28 de tranzacţii, cu o valoare anunţată de 898 de milioane de euro. 

Pe de altă parte, în opinia analiştilor Deloitte, valoarea totală a pieţei, inclusiv tranzacţiile care nu au avut o valoare comunicată, a fost în T3/2018 între 1,4 şi 1,6 miliarde de euro în trimestrul trei, cu aproximativ 15% mai mult decât în perioada similară  din 2017. Din cele 27 de tranzacţii monitorizate în perioada analizată, numai o treime au avut valoarea anunţată oficial sau ce poate fi calculată pe baza datelor publice. Astfel,  companiile menţin tendinţa  de a nu face publică valoarea tranzacţiei.

„Suntem martorii unei efervescenţe în piaţa tranzacţiilor, atât pe plan local, cât şi pe plan internaţional, cu impact asupra subsidiarelor din România. Tranzacţiile încheiate în trimestrul III sunt îndeosebi cele începute în primele luni ale anului 2018 pe baza cifrelor din 2017 care au fost foarte bune în toate domeniile”, a spus Ioana Filipescu, Partener Corporate Finance, Deloitte România.

Cele mai mari tranzacţii anunţate în trimestrul al treilea al anului 2018 au fost achiziţia de către Advent International a grupului Zentiva, inclusiv Zentiva SA România, fostul Sicomed (valoare calculată la 287 de milioane de euro, aplicând multiplul EBITDA al tranzacţiei la rezultatele Zentiva SA din 2017), vânzarea Agricost către grupul Al Dahra, cea mai mare tranzacţie din agricultură în România (valoare: 200 de milioane de euro) şi achiziţia unui pachet de 7,5% din UiPath de către un consorţiu de investitori condus de Sequoia Capital, la o evaluare de 2,6 miliarde de euro (valoare: 194 de milioane de euro).

De asemenea, achiziţia de către fraţii Pavăl a proiectului de birouri The Bridge de la Forte Partners  (valoare necomunicată) şi vânzarea de către fondul de investiţii Abris a firmei de curierat Urgent Cargus către fondul de investiţii Mid Europa, cea mai mare tranzacţie din acest domeniu de până acum (valoare necomunicată) sunt pe lista marilor mutări din acest an.

„Activitatea din piaţa de fuziuni şi achiziţii rămâne intensă. Observăm un interes în creştere atât din partea investitorilor strategici, cât şi din partea celor financiari, care doresc să investească sume de peste 100 de milioane de euro per tranzacţie. Cu 12 tranzacţii de peste 100 de milioane de euro în primele nouă luni, sunt şanse mari ca până la sfârşitul anului să depăşim recordul de mari tranzacţii stabilit anul trecut”, a concluzionat Ioana Filipescu.

Cele mai dinamice sectoare au fost cel imobiliar, urmat de bunurile de larg consum şi sănătate şi farmaceutice, în creştere puternică datorită avansului puterii de cumpărare, dar şi tehnologiei informaţiei.

Piaţa de M & A din România a re­ve­nit pe un trend ascendent în ultimii trei ani, susţinută de evoluţia favorabilă a con­sumului pe de-o parte şi a economiei în ansamblul său pe de alta. Anul trecut Deloitte estimează avansul pieţei de fuziuni şi achiziţii la 15% faţă de 2016, până la un nivel de 4 - 4,6 mld. euro. Au fost luate în calcul valorile publice ale tran­zacţiilor anunţate. În cazul celorlalte s-a făcut o estimare individuală. 

Ioana Filipescu estima în ianuarie 2018 că această piaţă se va menţine şi în acest an la nivelul de peste 4 mld. euro, acesta fiind un semnal pozitiv.  În 2017 au fost semnate 15 tranzacţii de peste 100 mil. euro, de două ori mai multe decât în anii anteriori. 

Read this article in English on www.ZFEnglish.com
Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.