Tendinţe 2018 - TRANZACŢII

Zece tranzacţii aşteptate în 2018: de la businessuri antreprenoriale la giganţi din retail şi clădiri de birouri

3 ian 2018 Autor: Cristina Rosca

♦ Pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii din România, 2017 a fost un nou an bun, mai ales în ultimul trimestru semnându-se mutări de zeci şi chiar sute de milioane de euro ♦ Preluarea Bancpost de către Banca Transilvania şi achiziţia grupului A & D Pharma de către cehii de la Penta Investment sunt doar două dintre mutările anunţate în ultimele luni.

Totuşi, o serie de mutări începute în 2017 sau o serie de negocieri afla­te abia la început de drum s-ar putea semna în 2018. Ziarul Finan­ciar a adunat zece com­pa­nii sau proiecte care ar putea deveni ţinte de achiziţii în acest an, cele mai multe fiind afaceri antreprenoriale, dar nu numai. Piaţa imobiliară este aşteptată să îşi revină în 2018 după ce anul trecut au existat negocieri, dar nu multe semnări. Poate cel mai răsunător eşec a fost cel al negocierilor dintre israelienii de la AFI şi proprietarii Dedeman privind clădirile de birouri AFI.

 

♦ Betty Ice, producătorul de îngheţată din Suceava

Vasile Armenean, antreprenorul care deţine producătorul de îngheţată Betty Ice, anunţa în vara anului trecut că ia în calcul vânzarea unei părţi din compania pe care a fondat-o în urmă cu mai bine de două decenii şi pe care a dus-o la afaceri de 30 mil. euro. La fi­nalul lui 2017 el adăuga că  „tot timpul pri­mim oferte, dar nu am făcut din vânzare sau din achiziţii un obiectiv, ci vrem să ne con­centrăm mai departe pe dezvoltarea afacerii“. Astfel, el a anunţat investiţii de aproxi­mativ opt milioane de euro în extinderea fabricii şi în dezvoltarea reţelei de distribuţie. Potrivit datelor ZF, de businessul Betty Ice sunt interesaţi mai mulţi jucători strategici.

 

♦ Cora, cel mai puţin extins lanţ de magazine din comerţul modern

Discuţii privind o eventuală vânzare a Cora au apărut încă de acum trei-patru ani când retailerul a blocat expansiunea de pe piaţa locală deşi avea anunţate investiţii şi cum­părase o serie de terenuri pentru expansiune.

Între timp competitorii săi au pariat în continuare pe expansiunea rapidă, investind zeci sau sute de milioane de euro an de an. Astfel, Cora a ajuns să aibă doar 11 hipermarketuri în România, faţă de 116 în cazul Kaufland spre exemplu sau peste 30 în cazul Carrefour şi Auchan.

Cora şi-a schimbat CEO-ul în 2016 după mai bine de 15 ani în care Philippe Lejeune a condus operaţiunile locale ale retailerului. Din datele din piaţă, el se opunea unei vânzări, astfel că lucrurile s-ar putea schimba.

 

♦ Producătorul covrigeilor Croco

Antreprenorul Damian Mereu, care de­ţi­ne producătorul de biscuiţi Croco din Oneşti (jud. Bacău), tatonează vânzarea busines­su­lui, conform surselor ZF. Compania este eva­luată de piaţă între 80 şi 100 de milioane de euro, iar la uşa antreprenorului au bătut investitori financiari şi strategici. Contactat de ZF, Damian Mereu a negat in­for­maţiile. Damian Mereu spunea anterior pen­tru ZF că a primit de-a lungul timpului ofer­te de vân­zare, dar că prioritatea lui este de a finaliza in­ves­tiţiile pe care le are în derulare.

De altfel, Croco are în derulare un proiect de 14 milioane de euro în extinderea pro­ducţiei de biscuiţi.

 

♦ PPT Preţuri pentru Tine, unul dintre cei mai puternici retaileri români din fashion

Cei patru antreprenori locali acţionari ai retailerului de modă PPT Preţuri Pentru Tine tatonează vânzarea companiei, un teaser fiind deja în piaţă, potrivit surselor ZF. Procesul se află însă în stadiu incipient, potrivit datelor ZF din decembrie.

Acţionarii retailerului de modă PPT Preţuri pentru Tine afirmă că sunt curtaţi de investitori, însă nu au lansat un proces formal de vânzare a firmei.

Retailerul de modă PPT Preţuri Pentru Tine, lansat în 2006 de patru antreprenori locali, are circa 180 de magazine. În urmă cu o lună şi jumătate compania a anunţat că după ce a ajuns la circa 180 de magazine în România, Bulgaria şi Republica Moldova face paşi pentru extinderea regională. Astfel, sunt vizate alte şase state - Serbia, Bosnia & Herţegovina, Muntenegru, Albania, Ucraina şi Georgia, iar primele deschideri ar urma să aibă loc în a doua jumătate a anului viitor.

 

♦ Una dintre cele mai aşteptate tranzacţii din imobiliare, America House

Discuţiile privind vânzarea clădirii de birouri America House din Piaţa Victoriei au început acum circa un an.

Cel puţin zece mari fonduri de investiţii au fost şi sunt interesate de achiziţia clădirii de birouri America House din Piaţa Victoriei din Capitală.

Cu toate că este deja o clădire trecută de „prima tinereţe“, proiectul este celebru deoaece în 2007 marca recordul de a fi cea mai scumpă clădire de birouri vândută vreodată în România , contra sumei de 127 mil. euro şi un randament record de 5,6%. Acum însă, tranzacţia nu va depăşi 100 mil. euro, iar potrivit datelor din piaţă s-ar situa undeva între 80 şi 90 mil. euro.

Proiectul a fost scos la vânzare anul trecut şi cel mai probabil tranzacţia se va închide în acest an.

 

♦ Retailerul local Unicarm, ţintă de achiziţii pentru străini.

Retailerii internaţionali, printre care Profi şi Mega Image, tatonează o preluare a lanţului de magazine Unicarm, potrivit surselor din piaţă. Negocierile se desfăşurau încă din vara anului trecut. .„Poveşti, după cum ştiţi, au fost multe“, spunea atunci Vasile Lucuţ, proprietarul Unicarm, cu privire la o eventuală vânzare. Totuşi, din datele din piaţă rezultă că retailerii internaţionali încă îi dau târcoale.

Unicarm este unul dintre cele mai puternice businessuri antreprenoriale din retailul românesc, cu afaceri de 650 mil. lei în 2016.

Afacerea construită de Vasile Lucuţ are un model de business care include activităţi de retail şi producţie. Unicarm are circa 100 de magazine, concentrate în special în centrul, nordul şi vestul ţării.

Grupul deţine în România fabrici de mezeluri, lapte şi pâine, precum şi o reţea de magazine. În totalul businessului reţeaua proprie de magazine contribuie cu circa 30-40%, în rest diferenţa provine din vânzările realizate de companie în magazinele altor retaileri străini sau români, conform datelor oferite anterior de Vasile Lucuţ.

 

♦ O tranzacţie cu final prelungit – vânzarea Urgent Cargus.

Poşta Ungară şi fondurile de investiţii Mid Europa şi Warburg Pincus sunt pe lista scurtă a investitorilor care ar putea prelua compania de curierat Urgent Cargus de la fondul de investiţii Abris Capital Partners, conform surselor ZF. Tranzacţia, estimată la 150-170 de milioane de euro, era aşteptată să se semneze în 2017 însă nu s-a întâmplat.

Favorit în cursa pentru Urgent Cargus pare a fi Mid Europa, care şi-a reconfirmat intenţia de a prelua compania de curierat, după ce anterior făcuse un pas înapoi. Primele informaţii despre vânzarea companiei au apărut la începutul anului, dar oficialii fondului de investiţii au negat de-a lungul timpului informaţia.

Urgent Cargus, care are 600 de angajaţi şi 2.000 de curieri, este al doilea jucător de pe piaţa de curierat, după FAN Courier, companie antreprenorială românească. Compania estima pentru anul trecut afaceri de 80 de milioane de euro.

 

♦ Birourile NEPI-Rockcastle aşteaptă cumpărător.

Grupul sud-african NEPI-Rockcastle şi-a scos la vânzare divizia de birouri, urmând a-şi concentra atenţia pe divizia comercială, care este de altfel cea mai importantă pentru dezvoltator.

Compania de consultanţă imobiliară Colliers International a fost mandatată să vândă portofoliul de birouri al fondului de investiţii NEPI-Rockcastle, în ceea ce ar fi cea mai mare tranzacţie de acest gen de pe piaţa locală.

Potrivit aceloraşi surse, printre cei interesaţi de birouri ar fi şi cei de la Globalworth, iar în cazul în care se vor cumpăra toate clădirile fondului sud-african, inclusiv proiectul din Slovacia, valoarea s-ar ridica la circa 340 mil. euro, potrivit evaluărilor NEPI. Luna trecută, Globalworth Real Estate Investments Limited, liderul pieţei de clădiri de birouri din România, a anunţat într-un comunicat pe bursă intenţia de a achiziţiona trei proiecte de birouri în România contra sumei de 250 mil. euro, alături de alte două în Polonia, de 160 mil. euro.

Potrivit datelor din piaţă, cele trei proiecte vizate de achiziţie în România ar fi Lakeview, Floreasca Business Park din Bucureşti şi City Business Centre din Timişoara, din portofoliul NEPI.

 

♦ Piaţa îngheţatei aşteaptă o nouă tranzacţie, compania TopGel.

Producătorul de îngheţată Top Gel din Craiova, judeţul Dolj, este curtat de mai mulţi investitori strategici şi financiari, printre care şi principalii săi competitori, potrivit surselor din piaţă. Negocierile se desfăşurau încă din vara anului trecut însă nu s-au finalizat. Pe listă se află atât giganţii Unilever şi Nestlé, cât şi grupul leton Food Union, care a intrat pe piaţă acum mai bine de un an printr-o altă preluare, cea a producătorului de îngheţată local Alpin57Lux.

„În momentul de faţă nu negociem o vânzare a companiei noastre“, spuneau în vară oficialii de la Top Gel.

Businessul a fost fondat în 1994 de antreprenorul Petre Popa şi a ajuns la afaceri de 87 mil. lei în 2016, cu aproape 500 de salariaţi. Compania lui Petre Popa a produs iniţial îngheţată la vafă. În prezent, compania are peste 100 de produse în portofoliu şi a intrat şi pe piaţa de patiserie şi dulciuri. Îngheţata rămâne businessul de bază.

 

♦ O nouă tranzacţie în imobiliare – Hermes Business Center îşi caută cumpărător.

Belgienii de la Atenor au scos la vânzare pe piaţa locală complexul Hermes Business Campus din Pipera. Acesta se află la vânzare contra sumei de circa 150-160 de milioane de euro. Situat pe Bulevardul Dimitrie Pompeiu din Bucureşti, acest proiect este compus din trei clădiri cu suprafaţă totală de 73.180 metri pătraţi, conform celor mai recente date ZF.

 

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.01.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.