VIDEO ZF Live. Rudolf Vizental, CEO al ROCA: Am preluat 66% din S-Karp pentru 1 mil. euro. Până la finalul lunii vom avea încă o tranzacţie, în domeniul serviciilor

19 mar 2018 Autor: Roxana Rosu

♦ Platforma de investiţii ROCA, destinată companiilor româneşti aflate în dificultate financiară, va semna o a doua tranzacţie până la finalul lunii, după ce la finele anului trecut a preluat 66% din S-Karp, producător român de încălţăminte deţinut de Radu Jitaru, în urma unei investiţii de un milion de euro.

„Până la finalul lunii vom avea încă o tranzacţie, în domeniul serviciilor. Toate resursele noastre sunt focalizată acum pe aceasta. În aprilie, probabil vom avea încă una. Pipeline-ul nostru este de 10-15 companii la care ne uităm, din care cel puţin jumătate merită reală atenţie“, a spus Rudolf Vizental, CEO al ROCA, la ZF Live.

Platforma de investiţii a fost fondată de CITR Group, fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl - proprietarii Dedeman -, omul de afaceri Dan Şucu şi Astra Rail Management, companie controlată de Thomas Manns, având un capital social iniţial de 4,5 milioane de euro, la care au contribuit toţi asociaţii. Până la finalul anului, capitalul disponibil va depăşi 10 mil. euro, fonduri care vor fi plasate în companii, iar până la final de 2019 bugetul va ajunge la peste 20 mil. euro. „În 3-4 ani vrem să listăm fondul al bursă.“

Strategia de investiţii a noului vehicul prevede preluarea a minim 60% din compania aflată în dificultăţi financiare, cu o investiţie maximă de 2 milioane euro, antreprenorul menţinând poziţia de manager executiv.

„Preluăm minim 60% din firmă, dar nu preluăm 100%. Vrem să păstrăm antreprenorul în companie, nu să îl înlocuim. Ticketul maxim este de 2 mil. euro cu care intrăm pe proiect.  Noi trans­for­măm compania într-un proiect bancabil, apoi ea poate primi finanţare de la bănci.“

Targetul platformei sunt firme româneşti deja pre­zente pe piaţă, cu un produs, un brand, care se confruntă cu probleme financiare, dar au poten­ţia­lul de a se redresa şi de a creşte. Investitorii nu sunt interesaţi de startup-uri şi nici de preluarea inte­grală a unor firme, deşi majoritatea soli­ci­­tărilor primite de la antre­prenori sunt în acest sens.

„Ne uităm la companii care încă nu sunt în insolvenţă, dar şi la cele aflate în insolvenţă, acolo unde există valoare şi un management care să per­mită redresarea lor. Ne uităm la companii aflate în dificultate. Cu cât intervii mai repede, cu atât recuperarea e mai uşoară. Venim cu capital, discu­tăm cu creditorii şi încercăm să refa­cem încrederea în companie.“

Dincolo de indicatorii-che­ie anali­zaţi, mai ales gradul de îndatorare şi lichi­di­tatea, deci­zia de a face un par­te­neriat cu ci­neva, de a lăsa pe cineva să in­tre în companie, e o decizie emo­ţională, spune Rudolf Vizental.

Plat­for­ma aduce la aceeaşi masă investi­tori care vor să plaseze resurse într-o in­vestiţie cu un randament ridi­cat şi  antre­prenori care au nevoie de finan­ţare, ea funcţio­nând prac­tic asemă­nă­tor unui market­place unde nevoia finan­ciară se întâlneşte cu resursa.

„Antreprenorul rămâne manager executiv, iar deasupra lui este un board şi împreună stabilim strategia. Vedem care a fost problema, poate a fost conjunctura nefavorabilă, un contract neavantajos, care sunt valorile care pot fi salvate.“ În plus, antreprenorul are posibilita­tea de a răscumpăra la un moment dat pachetul de 60% din capital.

Rudolf Vizental spune că promisiunea făcută către investitorii care au pus bani în fond este un IRR (internal rate of return ) de 16% pe an, ceea ce presupune un raport de 7/3 al investiţiilor de succes vs. eşecuri. „Prefer să promit ceva conservator şi să livrez mai mult la final.“

 

În ceea ce priveşte dificultăţile remarcate la companiile româneşti, specialiştii CITR au identificat trei tipuri de probleme:

- dificultatea financiară, acolo unde firmele au indicatori care nu le clasifică să fie bancabile, iar antreprenorii se chinuie să acopere cashflow

-dificultatea de creştere, la firme care au ajuns la afaceri de 2-3 mil euro si nu reuşesc să facă scalarea, să aibă anvergura necesară ca să fie vizibile

-dificultatea succesiunii, în cazul antreprenorilor care au pornit businessul în urmă cu 10-15 ani şi nu au asigurat un management care să preia succesiunea.

„Cel mai des ni se cere să preluăm integral o companie, dar răspunsul este mereu «nu». Nu vreau să preiau eu compania, ci vreau ca antreprenorul să rămâne alături de noi. Până la urmă este visul lui“, explică Rudolf Vizental.

Potrivit datelor CITR, în România există 11.000 de companii cu active de peste un milion de euro care se află în dificultate financiară.

CITR Group asistă companiile intrate în insolvenţă. Sub umbrela CITR Group, funcţionează trei entităţi: divizia de investiţii „CIT Resources, acţionar al ROCA, divizia de management - CIT Restructuring -, şi CITR, divizia de insolvenţă.

 

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.03.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.