SUPLIMENT AGROBUSINESS

Tranzacţii majore în agricultură. Agricost este ca şi vândut arabilor, în timp ce traderii români BriseGroup şi Cereal Colect Distribution caută parteneri

10 iun 2018 Autor: Roana Rotaru

Vezi galeria foto Mohamed Hassan, business development director al Al Dahra Holding: Arabii de la Al Dahra vor să investească 500 mil. dolari în România, bani care vor merge spre achiziţia a 58.000 de hectare de tren agricol în proximitatea fluviului Dunărea, într-o companie de logistică şi într-o unitate de procesare alimente.

România a fost în 2017 a Şasea cea mai mare putere din UE la producţia de cereale, fiind responsabilă de 7,2% din producţia totală de cereale de la nivelul UE, care a fost de 301,8 mil. tone în 2017, potrivit Eurostat.

Anul 2018 aduce în prim-plan tranzacţii majore în agricultură, una dintre cele mai răsunătoare fiind vânzarea Agricost - cea mai mare fermă de cultură mare din România - către arabii de la Al Dahra, o tranzacţie estimată de ZF la 200 mil. euro. Şi în sectorul comerţului cu cereale s-a deschis sezonul tranzacţiilor, traderii români BriseGroup şi Cereal Colect Distribution, ambii prezenţi în top 20 de jucători din sectorul comerţului cu cereale, au anunţat că îşi caută noi surse de finanţare, parteneri, care să-i ajute să îşi crească businessul.

Investitorii străini au început mai mult în ultimul an să se arate interesaţi de agrobusinessul românesc, datorită recoltelor bogate obţinute de fermierii români şi suprafeţelor întinse de teren agricol, pământ care încă se vinde la preţuri accesibile faţă de alte state membre. Un alt avantaj strategic al agriculturii româneşti este accesul la fluviul Dunărea şi la Marea Neagră, care facilitează exportul produselor agricole pe apă.

„Fermierii occidentali vin şi cumpără în România pentru că încă se poate achiziţiona teren. La noi terenul e între 3.000 şi 5.000 euro, în Serbia sau Ungaria e între 10.000 şi 15.000”, a spus Alexandru Iancu, preşe­din­tele consiliului de administraţie RodBun Grup.

Compania românească deţinută de antreprenorul Constantin Duluţe (foto, medalion) este aproape de a fi cumpărată de grupul Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, un grup din agricultură cu afaceri de 1 mld. dolari anual, potrivit surselor din piaţă. Nici arabii, nici Agricost nu au confirmat până acum această tranzacţie.

Grupul Al Dahra din Emiratele Arabe Unite admite însă că vrea să investească 500 mil. dolari în România, bani care vor merge spre achiziţia a 58.000 de hectare de tren agricol în proximitatea fluviului Dunărea, într-o companie de logistică - transport pe apă şi rutier, şi în procesarea alimentelor, mai exact în producţia de pastă de roşii,  potrivit investitorilor străini. 

Agricost este cea mai mare fermă de cereale din România, care operează în sistem de arendă aproape 56.000 de hectare de teren în Insula Mare a Brăilei, pentru care plăteşte o arendă medie de 606 kilograme de grâu la hectar, adică circa 300 de lei pe hectar/anual.

În prima parte a lunii mai, grupul din agricultură BriseGroup, deţinut de antreprenorul român Marius Bucur, unul dintre cei mai mari traderi de cereale şi distribuitori de materii prime agricole din România, a anunţat că este în căutarea unor investitori minoritari care să finanţeze dezvoltarea businessului, Brise fiind în discuţii cu mai multe fonduri de investiţii.

BriseGroup este în top zece cei mai mari traderi de cereale din România, un clasament do­mi­nat de jucători străini, având afaceri de 216 mil. euro în 2016 şi un profit net de circa 450.000 euro. 

Şi traderul Cereale Colect Distribution din Mihail Kogălniceanu, judeţul Tulcea, un business deţinut de antreprenorul român Tase Mergeani, cu afaceri de 44 mil.euro, este în căutarea unor „surse de finanţare”, mana­ge­mentul companiei având în plan să investească într-un punct de încărcare-descărcare în portul Cons­tanţa, în mărirea capacităţii de depozitare a cere­alelor şi a parcului auto, potrivit repre­zen­tanţilor companiei. Performanţele agricole ale României nu mai pot trece neobservate de investitorii străini, care se bat să îşi facă loc în agrobusinessul românesc, atât în producţie, cât şi în comerţul cu cereale sau distribuţia de materii prime agricole, sectoare dominate de companii cu acţionariat străin.

România a fost în 2017 a şasea cea mai mare pu­tere din UE la producţia de cereale, fiind res­pon­­sabilă de 7,2% din producţia totală de cereale de la nivelul UE, potrivit Eurostat.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.