Tranzacţie de 90 mil. euro cu păduri, estimare ZF. Grupul austriac Schweighofer vinde cele 15.000 de hectare de păduri din România către o firmă cu „paşaport“ suedez, dar cu manageri români

26 mar 2018 Autor: Roana Rotaru

♦ Grupul Schweighofer, unul dintre cei mai mari jucători din industria lemnului din România, vinde cele 14.283 hectare pe care le deţine în România companiei suedeze GreenGold Asset Management AB/KB, într-o tranzacţie estimată de ZF la 90 mil. euro anunţată de austrieci ca o „schimbare de strategie“.

Pădurile ce urmează să intre luna aceasta în portofoliul Green-Gold sunt localizate în judeţele Hunedoara, Gorj, Vrancea, Prahova, Buzău, Neamţ şi Su­ceava, unde preţul mediu al unui hectar de pădure variază între 4.000 şi 7.000 de euro.

Astfel, la o medie de 6.000 de euro pe hectar şi 15.000 de hectare preluate, acordul ar putea ajunge la 90 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF.

„Grupul Schweighofer, unul dintre liderii europeni în prelucrarea lemnului, face o schimbare de strategie şi vinde compania subsidiară Cascade Empire, precum şi divizia de management forestier, Ocol Silvic Cascade Empire, către compania suedeză GreenGold Group“, se arată în comunicatul emis de austriecii de la  Schweighofer.

Cumpărătorul, compania Greengold Asset Management AB/KB, aparţine casei de private equity GreenGold din Suedia, specializată pe investiţii în industria lemnului. Casa de private equity a fost fondată de românul Sorin Chiorescu, care ocupă în prezent funcţia de preşedinte.

„O echipă de silvicultori români, care în parteneriat cu silvicultori suedezi a dezvoltat începând din anul 2008 o nouă soluţie integrată de ad­mi­nistrare silvică a proprie­tăţilor forestiere în România“, este descrierea care apare pe site-ul GreenGold, unde se mai arată că firma a primit „mandat“ din partea investitorilor instituţionali pentru a gestiona peste 60.000 de hectare de pădure.

 

Austriecii de la Schweighofer spun că îşi vând pădurile pentru a se concentra spre prelucrarea lemnului. „Vânzarea Cascade Empire permite grupului Schweighofer să ofere o atenţie sporită activităţii sale de bază în România, adică procesarea lemnului, precum şi implementării planului său de acţiune pentru o industrie sustenabilă“, spun  reprezentanţii Schweig­hofer.

Anul trecut însă, Ministerul Apelor şi Pădurilor anunţa că va analiza atent, împreună cu Gărzile Forestiere, acti­vitatea companiei Schweig­hofer ca urmare a  deciziei organizaţiei Forest Stewardship Council de a retrage certificarea pentru Schweighofer Holzin­dustrie. Boardul Forest Stewardship Council, care promovează un management forestier responsabil în lume, a decis în februarie 2017 dezafilierea Holzindustrie Schweighofer de la organizaţie, compania austriacă anunţând un plan de măsuri pentru reasociere. Ulterior mai multe reţele de bricolaj au anunţat că nu vor mai lucra cu grupul austriac. Răspunsul austriecilor a venit tot în februarie 2017, când au spus că auditarea furnizorilor şi lansarea propriului sistem de urmărire a traseului lemnului sunt două dintre măsurile adoptate pentru dimi­nuarea riscului de achiziţie a materialului lemnos cu provenienţă îndoielnică.

Ieri grupul a anunţat o „schimbare de strategie” printr-un comunicat de presă.

 

Cine este cumpărătorul

Sorin Chiorescu, preşedintele grupului GreenGold din Suedia, apare ca admi­nistrator în cinci companii GreenGold din România, dar şi în compania Cascade Empire, care aparţine de grupul Schweig­hofer. Practic, Sorin Chiorescu este admi­nistrator şi în tabăra celui care vinde, şi în tabăra celui care cumpără. „Prezenţa domnului Chiorescu ca administrator în Cascade Empire se datorează faptului că GreenGold a devenit întâi acţionar mino­ritar în companie, preluarea completă fina­lizându-se în luna martie“, spun repre­zentanţii Schweighofer.

Legea 6/2012, privind vânzarea fon­dului forestier, spune că primii care au drept de preempţiune la achiziţia terenului sunt copro­prietari, ceea ce ar putea explica prezenţa Green-Gold iniţial ca acţionar minoritar cu sub 1% în Cascade Empire.

„Coproprietarii şi vecinii pro­prietari de fond forestier, persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat, au un drept de preempţiune (...) la cumpărarea de terenuri din fondul forestier aflate în proprietate pri­vată, la preţ şi în condiţii egale. Vânzătorul are obligaţia de a-i înştiinţa în scris pe toţi peremptorii, prin executorul judecătoresc sau notarul public, despre intenţia de vânzare, arătând şi preţul cerut pentru terenul ce urmează a fi vândut“, potrivit Legii nr. 6 din 2012.

Reprezentanţii ONG-ului de mediu Agent Green spun că în mai multe judeţe beneficiarii dreptului de preempţiune nu au fost înştiinţaţi cu privire la oferta de vânzare a Schweighofer. „Legal, ei trebuie să anunţe tranzacţia printr-un anunţ oficial afişat la primăriile unde sunt arondate ternurile. Din informaţiile pe care le am, în judeţele Suceava, Buzău şi Vrancea statul român nu a fost înştiinţat. În cele mai multe situaţii, Romsilva este vecin cu proprietăţile Schweighofer“, a spus Andrei Ciurcanu, head of investigations al ONG-ului de mediu Agent Green.

Compania de stat Romsilva, care admi­nistrează jumătate din pădurile României, spune că nu a fost contactată de austriecii de la Schweighofer pentru a-şi exprima dreptul de preempţiune. „Romsilva nu a fost con­tactată de către Holzindustrie Schweighofer în vederea exprimării dreptului de preem­p-ţiune asupra suprafeţei de 14.283 hectare fond forestier pe care grupul austriac le deţine în România. Astfel, necunoscând elemente esenţiale precum preţul pretins de vânzător şi/sau condiţiile vânzării, nu putem să ne exprimăm asupra acestei tran­zacţii“, spun reprezentanţii Romsilva.

Compania Holzindustrie Schweig­hofer a încheiat anul 2016 cu afaceri de 1,9 mld. lei, înregistrând un profit net de peste 188 mil. lei, rezultate obţinute cu ajutorul a 2.157 salariaţi, potrivit datelor publice.

România deţine 6,4 mil. hectare de pădure, ceea de reprezintă un sfert din teritoriul ţării. Preţul mic de achziţie al pădurilor, de circa 4.000-7.000 de euro pe hectar, precum şi stocul mare de lemn atrag ca un magnet investitorii străini.  

Cine este Sorin Chiorescu, preşedintele fondului de private equity GreenGold din Suedia

► Sorin Chiorescu apare ca administrator în cinci companii GreenGold, dar şi în compania Cascade Empire, care aparţine de grupul Schweighofer. El apare ca administrator şi în Morphosis Capital, „o nouă companie de private equity” cu sediul în Bucureşti.

► Sorin Chiorescu este cetăţean suedez şi român, născut şi crescut într-o fermă agricolă într-un sat din Suceava, România. În 1992, la 18 ani, a început o afacere de import-export concentrată pe comerţul dintre România, Rusia, Polonia şi Turcia.

► Preşedintele casei de private equity GreenGold a absolvit un master în tehnologia silviculturii şi lemnului la Universitatea de Silvicultură din România şi Şcoala Naţională de Silvicultură şi Ştiinţe Rurale din Franţa.

► Diploma de doctorat a obţinut-o la Lulea University of Technology din Suedia, tot în domeniul silviculturii, iar MBA-ul la Stockholm School of Economics, unde a studiat Finanţe şi Afaceri Internaţionale.  

 

► După studiile de masterat, Sorin Chiorescu  a lucrat pentru mai multe companii din industria prelucrării lemnului, precum Weyerhauser din Seattle, SUA, Office National du Forets din Nancy, Franţa, Tratek AB din Suedia, inclusiv pentru compania de stat Romsilva.

► Înainte de a-şi înfiinţa în 2007 o firmă de investiţii şi casa de private equity GreenGold,  ambele specializate pe investiţii în industria lemnului, Sorin Chiorescu a fost mai bine de patru ani managing director şi profesor asociat la Universitatea Tehnică din Lulea, Suedia.

► Sorin Chiorescu vorbeşte fluent limbile română, suedeză, engleză şi franceză.

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.03.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.