ANALIZĂ

Top tranzacţii 2018: cinci companii antreprenoriale, în topul celor mai mari tranzacţii. Toate au fost de peste 100 mil. euro

10 ian 2019 Autor: Cristina Rosca

♦ În 2018 nu s-a semnat nicio megatranzacţie, adică o achiziţie cu o valoare de peste 500 mil. euro, dar au fost 11 acorduri de 100 mil. euro sau peste. Cinci dintre acestea au avut la masa negocierilor antreprenori români.

Pe piaţa din România s-au semnat anul trecut 11 tranzacţii cu o valoare de cel puţin 100 mil. euro, arată o analiză a Ziarului Financiar făcută pe baza datelor companiei de consultanţă EY.

Cele mai impor­tante două achiziţii sunt internaţionale, dar au un impact local puternic, mai exact businessul din România contri­buie la total cu peste 200 de milioane de euro, conform estimărilor EY.

Mai exact, cea mai importantă tranzacţie este cea prin care fondul de investiţii Advent a plătit peste 1,9 mld. euro pe operaţiunile Zentiva de pe mai multe pieţe, tranzacţie ce include şi producătorul Sicomed din Capitală. Producătorul de medicamente Sanofi a finalizat vânzarea diviziei europene de medicamente generice Zentiva, cu operaţiuni şi în România, către Advent International, tranzacţia marcând revenirea fondului de investiţii pe piaţa locală, unde a mai deţinut anterior Terapia, Labormed şi Regina Maria.

Din totalul celor 1,9 mld. euro, circa 287 mil. euro reprezintă “contribuţia” României, mai exact este evaluarea făcută businessului local Sicomed de către EY. Fabrica, ce produce de 56 de ani, avea bugetat pentru 2018 un volum de 100 de milioane de cutii de medicamente. Circa 60% din producţia totală merge la export în 24 de ţări, majoritatea din Europa. În fabrica din Capitală lucrează 456 de angajaţi, iar Zentiva a raportat pentru primele nouă luni din 2018 o cifră de afaceri de 312 milioane de lei, în scădere cu 3,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Piaţa serviciitor medicale şi farma a fost una dintre cele mai căutate în ulti­mii ani, investitorii strategici şi finan­ciari pre­luând lanţuri de farmacii, distri­buitori farma, clinici şi spitale din Ro­mânia. Acum a venit rândul unui pro­du­cător de medicamente, chiar dacă a fost o parte a unei tranzacţii internaţionale.

Pe poziţia secundă în topul celor mai mari tranzacţii din 2018 se află o altă mutare internaţională, achiziţie care a „zguduit” piaţa telecom. În luna mai a anului trecut, grupul american Liberty Global a anunţat oficial – după îndelungi speculaţii - vânzarea operaţiu­nilor din România, Germania, Ungaria şi Cehia către grupul britanic Vodafone. Mutarea duce la crearea unuia dintre cei mai mari jucători europeni de pe piaţa de telecom printr-o tranzacţie cu o valoare de 18,4 miliarde de euro, care este estimată să se finalizeze la jumătatea anului 2019. Compania de consultanţă EY estimează preluarea operaţiunilor locale ale Liberty Global (compania UPC) la 233 de milioane de euro. Aceasta este prima dată când este oferită o valoare estimată pentru această tranzacţie.

Achiziţia UPC de către Vodafone în România urmează să creeze - când se va finaliza tranzacţia - un jucător fix - mobil cu afaceri totale de aproape 1 miliard de euro care ar concura cu grupul Telekom România pentru al doilea loc de pe piaţa locală de comunicaţii.

Dintre cele 11 tranzacţii de peste 100 mil. euro analizate de ZF, cele două sunt singurele internaţionale cu impact local, toate celelalte fiind preluări ale unor companii (sau participaţii în companii) din România active în sectoare diverse, de la agricultură la curierat şi de la sectorul bancar la FMCG. Podiumul celor mai mari achiziţii din 2018 este completat de două tranzacţii cu o valoare estimată la 200 de milioane de euro. Este vorba de preluarea Agricost Brăila, cea mai mare fermă de cereale din România după suprafaţa cultivată de către arabii de la Al Dahra. O altă tranzacţie cu o valoare similară a avut atât la vânzare, cât şi la cumpărare antreprenori. Retailerul de bricolaj Dedeman-companie controlată de fraţii Pavăl - a preluat proiectul de  birouri The Bridge din zona Orhideea. Acesta este dezvoltat de compania Forte Partners, care are în spate tot antreprenori, conform celor mai recente date ale ZF.

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România este pe val de circa patru ani, evoluţia pozitivă a economiei în ansamblul său şi a consumului în particular a făcut ca atât investitorii strategici, cât şi cei financiari să îşi întoarcă privirea către România. Deşi şi economiile vecine – Ungaria, Cehia şi Polonia – s-au aflat pe un trend ascendent, România a fost campioană la creşteri.

Totuşi, în 2018, deşi interes a existat în continuare, numărul acordurilor semnate – mai ales pe final de an – a fost mai mic decât în anul anterior. Prin comparaţie, în 2017 s-au semnat peste 100 de tranzacţii, dintre care peste 10 cu valoare de peste 100 mil. euro fiecare. Cele mai importante zece tranzacţii din 2017 au avut o valoare cumulată de circa 2,2 mld. euro, potrivit unei analize a ZF. Estimarea are la bază valorile anunţate ale tranzacţiilor sau estimările din piaţă.

Prin comparaţie, cele mai impor­tante zece tranzacţii din 2018 nu ajung la o valoare cumulată de 2 mld. euro. Diferenţa poate veni şi din faptul că în 2017 cea mai importantă mutare a venit din energie, mai exact grupul italian Enel a plătit 401 mil. euro pentru 13,6% din E-Distributie Muntenia şi Enel Energie Muntenia. Anul trecut pe primul loc s-a situat o tranzacţie de 287 mil. euro.

Încetinirea pieţei locale de M & A pe final de an vine în contextul în care şi piaţa globală a avut aceeaşi direcţie de mers.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.01.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.