România, borcan cu miere. Vânzarea Profi a contribuit cu 15% la încasările Enterprise Investors din cei 28 de ani de activitate. Au fost vândute 126 de companii

1 feb 2018 Autor: Cristina Rosca

România este responsabilă pentru mai bine de jumătate din încasările fondului de investiţii din 2017, încasări ce au sărit de pragul de 1,1 miliarde de euro.

Enterprise Investors (EI), unul dintre cele mai active fonduri de private equity de pe piaţa locală, are circa 500 de milioane de euro pentru investiţii în Europa Centrală şi de Est şi se uită către pariuri medii, cu valori situate între 20 şi 75 de milioane de euro. Anterior, oficialii fondului spuneau că jumătate din sumă va merge către Polonia, piaţa-mamă şi cea mai puternică economie din regiune. Restul vor merge către alte pieţe, printre care şi România.

„La Enterprise Investors avem aceleaşi obiective ca toate firmele de private equity: să strângem capital conform strategiei de investiţii, capacităţii echipei şi potenţialului pieţei; să investim acest capital în companii cu perspective puternice de creştere şi să fructificăm valoarea creată pen­tru investitorii noştri prin vân­zarea portofoliului.“

În septembrie 2017, EI a anunţat lansarea celui de-al nouă­lea fond, Polish Enter­prise Fund VIII, de 498 mi­lioa­ne de euro.

Enterprise In­vestors este ac­tiv pe piaţa locală de circa două de­cenii, făcând de-a lun­gul timpului pa­riuri în domenii varia­te, de la retail la mate­ria­le de con­strucţii şi de la HR la IT.

Acum, în portofoliul lo­cal se mai găseşte doar grupul Noriel, cu activităţi în retailul, distribuţia şi producţia de jucării. Anul trecut fondul a vândut produ­că­torul de materiale de construcţii Ma­con către un investitor strategic, grupul Xella. Tot anul trecut s-a finalizat şi vânzarea Profi, un lanţ de peste 700 de ma­ga­zine, către un alt fond de investiţii, Mid Europa Part­ners. În cazul acestei mutări valoarea tran­zacţiei este publică şi se ridică la 533 mil. euro, cea mai importantă achiziţie a unui fond de investiţii în România. În cazul Macon, suma încasată de fond nu este publică.

Chiar şi aşa, România este responsabilă pen­tru mai bine de jumătate din încasările EI în 2017.

„Valoarea totală a încasărilor, inclusiv a dividendelor, rezultate din exit-urile finalizate de fondurile administrate de EI anul trecut se ridică la 1,1 miliarde de euro“, spun oficialii polonezilor.

În afară de mutările din România, anul trecut fondul de investiţii a realizat în 2017 două noi investiţii cu o valoare totală de 58,7 mil. euro, preluând producătorul de băuturi alcoolice Janton şi retailerul slovac CBA Slovacia. Astfel, EI a pa­riat pe domenii unde avea deja experienţă şi unde vede o tendinţă ascendentă a consumului.

„De asemenea, am furnizat capital de creştere pen­tru trei compa­nii din porto­foliu - Wento (con­struc­ţia de parcuri eo­liene şi fotovol­taice), Nu-Med (clinici de ra­dio­tera­pie) şi J.S. Ha­mil­ton Po­land (furni­zor de servicii in­de­pen­dente de in­spec­ţie şi analiză).“

Totuşi, 2017 a fost mai degrabă anul vân­ză­ri­lor, cu un total de zece exit-uri totale şi unul parţial. Acestora li s-au adă­ugat divi­den­dele plă­tite de com­pa­niile din por­to­foliu.

În afa­ră de vân­zarea Macon şi de finalizarea exi­t-ului la Profi, fondul a mai vândut printre altele şi retailerul Dino din Po­lo­nia (listare) şi parti­ci­paţia la Harper Hygienics (pro­ducător polonez de pro­duse pentru igiena pielii).

De la fondarea sa în 1990, Enterprise Investors a strâns nouă fonduri cu capital ce depăşeşte 2,5 miliarde de euro. Până la sfârşitul anului 2017, fondurile din administrarea EI au investit 1,8 miliarde de euro în 139 de companii din diverse sectoare de activitate. Cei mai mulţi bani - 1,2 miliarde de euro – au mers către 117 companii din Polonia, pe când restul de 600 mil. euro au fost investite în 22 de companii din Europa Centrală şi de Est. Fondurile administrate de Enterprise Investors au vândut 126 companii, realizând încasări totale brute în valoare de 3,6 miliarde de euro, din care 1,5 miliarde de euro au fost generate de investiţiile din afara Poloniei. Fondurile EI deţin în acest moment acţiuni în 13 companii.

 

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.02.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.