Miles Roberts, şeful grupului britanic DS Smith, cu afaceri de 4,8 miliarde de lire sterline: Achiziţia EcoPack şi EcoPaper ne asigură o cotă de 10-15% pe piaţa locală

7 mar 2018 Autor: Mirabela Tiron

Vezi galeria foto Miles Roberts, group chief executive al DS Smith plc: Obiectivul nostru pe termen scurt, mediu şi lung este să creştem şi să continuăm dezvoltarea businessului

„Analizăm şi alte oportunităţi de investiţii în România. Toate achiziţiile efectuate în trecut au influenţat în sens pozitiv evoluţia noastră globală. Suntem încrezători că şi această nouă tranzacţie din România va menţine aceeaşi tendinţă.“

DS Smith plc a finalizat achiziţia EcoPack şi EcoPaper din România, o tranzacţie estimată la 208 milioane euro, una dintre cele mai mari bifate în industria locală, iar acum se uită spre noi oportunităţi, potrivit oficialilor companiei.

„Analizăm constant oportunităţile de investiţii pe piaţa din România, pe care o estimăm la 600 de milioane de euro, cu un mare potenţial de creştere. Achiziţiile de acum ne asigură o cotă de 10-15% pe piaţa locală şi ne oferă oportunitatea de a fi mai activi pe această piaţă cu creştere accelerată ca efect al dezvoltării sectorului FMCG şi comerţului electronic“, a declarat pentru ZF Miles Roberts, group chief executive al DS Smith plc.

DS Smith este unul dintre liderii de pe piaţa ambalajelor la nivel european şi mondial, operează în 37 de pieţe şi are peste 27.000 de angajaţi. Anterior tranzacţiei, compania era prezentă pe piaţa locală cu două unităţi, una la Timişoara şi una în Ştefăneşti (Argeş).

Britanicii au demarat procesul de achiziţie în ultimul trimestru al anului trecut, cele două fabrici fiind controlate de Vladimir Cohn. Contactat de ZF, omul de afaceri nu a dorit să comenteze legat de tranzacţia finalizată.

Producătorul de ambalaje din carton Ecopack Ghimbav (AMCP), unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de profil, estima pentru anul trecut o cifră de afaceri de 120 mil. lei (26,7 mil. euro), în uşoară creştere faţă de anul anterior, când compania a raportat afaceri totale de 117,6 mil. lei (peste 26 mil. euro) şi un profit net de 8,9 mil. lei, potrivit datelor de la Finanţe.   Ecopack mai controlează, pe lângă fabrica din Ghimbav, şi fabrica de hârtie pentru carton ondulat Ecopaper din Zărneşti (afaceri de 151 milioane de lei şi un profit net de 2,2 milioane de lei, la 198 de angajaţi în 2016). În total, cele două fabrici au raportat afaceri  de 268 milioane de lei în 2016 şi aveau aproape 400 de salariaţi, potrivit datelor de la Finanţe.

Legat de dezvoltarea celor două fabrici preluate, Ecopack şi EcoPaper, şeful DS Smith spune că planul este să continue să dezvolte aceste businessuri, fără a face publică valoarea bugetată a investiţiilor în cele două unităţi preluate. Oficialul companiei a precizat doar că investiţiile reprezintă o prioritate, în special în zona tehnologică şi că vor fi realizate investiţii pentru creşterea businessului în România, dar la „acest moment nu putem face publică cifra legată de valoarea investiţiilor“.

„Obiectivul nostru pe termen scurt, mediu şi lung este să creştem şi să  continuăm dezvoltarea businessului, mai ales că vorbim de o piaţă cu un potenţial extrem de ridicat. Toate achizi­ţiile efectuate în tre­cut au influenţat în sens pozitiv evoluţia noastră globală. Suntem încrezători că şi această nouă tranzacţie din Româ­nia va menţine aceeaşi tendinţă“, a spus Miles Roberts. Oficialul compa­niei nu a făcut publice rezultatele financiare înregistrate de cele două companii anul trecut.

Piaţa de carton ondulat este o piaţă concurenţială şi regională. Principalii concurenţi ai Ecopack sunt companiile Rondocarton, cu fabrici la Cluj şi Târgovişte, grupul Rossmann, cu fabricile Ambro Suceava şi Romcarton, Vrancart Adjud, Dunapack, VPK Packaging, DS Smith Timişoara sau Europa Express.

„Cele două fabrici (EcoPack, EcoPaper - n.red) sunt lider pe segmentele lor de bu­siness, cu afaceri consolidate de 50 mil. euro, în 2016, conform datelor oficiale. Achiziţia include deopotrivă echipamente  de amba­lare de calitate înaltă, cât şi o maşină nouă de hârtie, construită în 2017, specializată în producţia de hârtie uşoară de înaltă calitate, foarte potrivită pentru susţinerea soluţiilor noastre de ambalare.“

Achiziţia creşte capacitatea DS Smith şi va susţine operaţiunile deja existente în Europa de Est, potrivit oficialilor companiei. DS Smith plc îi va păstra pe cei 400 de angajaţi actuali şi chiar ar putea să mărească numărul de angajaţi odată cu creşterea cererii.

„Analizăm constant oportu­nităţile de a investi pe pieţe solide cu un potenţial constant de creştere (...). România este un pilon important în operaţiunile noastre din Europa Centrală şi de Est, datorită ritmului de creştere a cererii“, a mai precizat Miles Roberts.

Grupul DS Smith a avut  în 2016 o cifră de afaceri consolidată în creştere cu 6%, până la 4,8 miliarde de lire sterline, iar anul trecut, după primele şase luni, avansul afacerilor era de 5,2%, potrivit rapoartelor financiare făcute publice la bursa din Londra.

mirabela.tiron@zf.ro

 

Vladimir Cohn a construit prin companiile Ecopack şi Ecopaper un grup cu afaceri consolidate de 50 de milioane de euro în 2016, cele două fiind lider pe segmentele lor de bu­siness

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.03.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.