ANALIZĂ

Grupurile străine au simţit miros de achiziţii pe piaţa condimentelor: şase din cele mai mari zece branduri sunt construite de antreprenori

6 nov 2017 Autor: Simona Tatu

Supremia Grup din judeţul Alba, liderul pieţei, a fost preluat anul acesta de grupul francez Solina de la antreprenorul român Levente Bara.

Primii zece jucători de pe piaţa de con­di­mente şi ingrediente, estimată la 656 mil. lei în 2016, au avut o cotă de piaţă de 83%, conform cal­cu­lelor ZF făcute pe baza datelor de la Regis­trul Co­mer­ţului (ONRC). În fruntea clasamentului s-a aflat com­pa­nia Supremia Grup, care în 2016 a realizat afaceri de 195 mil. lei şi profit de 10 mil. lei.

Cele zece companii au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri cumulată de 545 mil. de lei, iar şase dintre ele sunt businessuri ale unor antreprenori români.

Supremia Grup, producătorul de ingrediente pentru industria alimentară din judeţul Alba, a fost achiziţionat anul acesta de grupul francez Solina de la antreprenorul român Levente Bara. Grupul francez are afaceri de peste 300 mil. euro şi 1.200 de salariaţi. Compania Supremia Grup are o cotă de piaţa de 25%, conform calculelor ZF făcute pe baza datelor existente.

Pe locul doi se află compania Ion Moş, un business de familie care a fost înfiinţat în 1992 în Bucureşti şi care în 2016 a avut afaceri de 102 mil. de lei şi aproape 200 de angajaţi.

Pe poziţia a treia se află producătorul german Fuchs, care după 16 ani de pre­zen­ţă în România a realizat o cifră de afaceri de 98 mil. lei şi profit de 6 mil. lei, conform aceleiaşi surse. Germanii deţin o unitate de producţie în Curtea de Argeş, judeţul Argeş, după ce iniţial au avut o fabrică în localitatea Domneşti din acelaşi judeţ.

În 2015, Fuchs a achiziţionat diviza de con­dimente a firmei Alex&Comp din Galaţi, controlată de antreprenorii Dan şi Cătălin Alexandrescu, valoarea tranzac­ţiei nefiind făcută publică.

În prezent, compania gălăţeană a rămas cu mărcile Casa Condimentelor şi alte produse bază pentru mâncăruri, după ce producătorul german de aditivi alimentari Dr. Oetker a cumpărat divizia de ingrediente pentru prăjituri a bran­dului Alex.

Businessul construit de antreprenorii din Galaţi a reuşit să se menţină pe lista celor mai mari firme din piaţă, realizând în 2016 afaceri de 33 de milioane de lei şi profit de 700.000 de lei.

În top se mai regăseşte şi Compania Indiilor Orientale (CIO), înfiinţată în 1995 de antreprenorul Andrei Pasalschi.

Compania are în porto­foliu bran­du­rile CIO şi Dora, a realizat în 2016 afa­ceri de 26 de milioane de lei şi profit de 3 milioane de lei, cu ajutorul celor 87 de angajaţi, conform datelor publice.

Cele zece companii care domină piaţa producătorilor de condimente şi ingre­diente au în total 1.179 de angajaţi.

Producţia de condimente şi ingre­diente numără în total 76 de companii şi aproape 1.500 de angajaţi în fabrici.

simona.tatu@zf.ro

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.11.2017

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.