Cele mai mari 1.000 de companii din România au jumătate din cifra de afaceri totală din business

5 nov 2017 Autor: Dana Ciriperu

Anul trecut, pragul minim de intrare în top 1.000 cele mai mari companii locale a fost de 142 mil. lei.
 
Top 1.000 cele mai mari companii din România au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 596 mld. lei, respectiv 48,1% din businessul total raportat de firmele locale, arată datele transmise la solicitarea ZF de platforma listafirme.ro.
 
Ponderea companiilor din top 1.000 s-a păstrat constantă în ultimii ani, ratând de puţin pragul de 50% în 2013, atunci când s-a apropiat cel mai mult de acest nivel. În urmă cu zece ani, ponderea top 1.000 în total era doar de 45,7%, arată informaţiile aceleiaşi surse.
 
Anual, în jur de 640-650.000 de companii din Ro­mânia depun bilanţul financiar la mfinante.ro în ter­menul stabilit de instituţie, iar acest nucleu de com­panii constituie baza de raportare pentru ana­liş­tii platformei listafirme.ro. Statis­tica nu include însă „între­prin­derile din domeniul K Intermedieri finan­ciare şi asi­­gu­rări în­tru­cât acestea au raportări de bilanţ spe­cifice şi nu toate au definită cifra de afa­ceri“, menţionează reprezen­tanţii plat­­for­mei.
 
Automobile Dacia şi-a consolidat poziţia de lider în topul celor mai mari companii din Ro­mânia anul trecut, după ce businessul pro­ducă­torului auto s-a majorat cu 8,4%, la 20,7 miliarde de lei. Dacă podiumul a rămas neschimbat - cu Dacia şi două companii din grupul petrolier OMV Petrom -, de la poziţia a patra au apărut schimbări importante care arată în primul rând dinamica impresionantă a consumului în 2016.
 
Kaufland, cel mai mare retailer din România, a mai făcut un pas important către podium, deşi vânzările reţelei şi-au mai temperat din avânt.
 
Cu 9,6 mld. lei în 2016, reţeaua germană trece pentru prima dată în faţa Rompetrol Rafinare şi a Rompetrol Downstream, ambele companii controlate de grupul KazMunayGaz.
 
Anul trecut, pragul minim de intrare în top 1.000 cele mai mari companii locale a fost de 142 mil. lei.
 
Economia locală are doisprezece companii cu afaceri în 2016 de peste 5 miliarde de lei, iar pragul de un miliard de lei a fost trecut de 130 de companii şi bănci, arată bilanţurile depuse de companii. În urmă cu cinci ani, în 2012, doar 100 de businessuri din România depăşeau un miliard de lei, iar atunci cea mai mare companie locală era OMV Petrom SA, cu o cifră de afaceri de 19,5 mld. lei. Dacia venea abia pe locul al treilea şi niciun business antreprenorial nu reuşise la acea dată să spargă „bariera“ de 5 mld. lei. Anul trecut, Dedeman Bacău a raportat afaceri de 5,2 mld. lei, după un avans de 20% al vânzărilor. Retailerul de bricolaj, controlat de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl, este de trei ani cel mai mare business antreprenorial din România.
 
Companiile care în 2008 alcătuiau top 1000 au raportat o cifră de afaceri cumulată de 442 de miliarde de lei, astfel că în zece ani bilanţul de vânzări al celor mai mari companii locale a adunat 55 mld. lei în plus. În acest interval, cifra de afaceri totală s-a majorat cu 28%.
 
Datele statistice arată că în cei mai grei ani pentru business (perioada 2009-2012), când criza a lovit puternic şi a împins peste o sută de mii de comopanii anual în insolvenţă, ponderea top 1000 în business a fost mai mare, ceea ce arată că firmele mari au continuat să crească şi în acea perioadă mărind decalajul faţă de tot ceea ce vine în spatele lor. Când contextul economic e favorabil, când creşterea economică se duce spre 5%  - situaţia din ultimii doi ani – vin din spate şi companiile cu afaceri de 50 -100 mil. lei anual, astfel că top 1.000 mai pierde puţin din greutate.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.11.2017

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.