ANTREPRENORI LOCALI

Angelo Nicolae, directorul general al BriseGroup: Suntem în discuţii cu fonduri de invesţitii care să intre ca investitori minoritari în companie

9 mai 2018 Autor: Roana Rotaru

„Nu se pune în discuţie vânzarea Brise în acest moment, ci doar intrarea într-un parteneriat care să susţină nevoia de finanţare.”

Grupul din agricultură BriseGroup, deţinut de antreprenorul român Marius Bucur, unul dintre cei mai mari traderi de cereale şi distribuitori de materii prime agricole din România, caută investitori minoritari care să finanţeze dezvoltarea businessului, BriseGroup fiind în discuţii cu mai multe fonduri de investiţii, potrivit reprezentanţilor companiei.

Managementul BriseGroup admite că, fiind o companie locală, resursele sunt limitate, motiv pentru care caută să atragă noi surse de finanţare.

„Suntem în discuţii cu fonduri de investiţii care să intre ca investitori minoritari alături de Brise şi alături de care să putem susţine în continuare obiectivele de investiţii şi dezvoltare. De la a aduce resurse supli­mentare pentru dez­voltare până la vânzare este o cale lungă. Nu se pune în discuţie vân­zarea Brise în acest mo­ment, ci doar intrarea într-un parte­neriat care să susţină nevoia de finanţare”, a declarat pentru ZF  Angelo Nicolae, directorul general al BriseGroup.

Traderul român nu a făcut public numele fondurilor de investiţii cu care este în discuţii, însă reprezentanţii companiei estimează că „noua sursă de finanţare” va fi găsită până la finalul anului.

BriseGroup este în top zece cei mai mari traderi de cereale din România, având afaceri de 216 mil. euro în 2016 şi un profit net de circa 450.000 euro. Circa 85% din cifra de afaceri a BriseGroup este adusă de comerţul cu cereale, iar restul de 15% este reprezentat de vânzarea de materii prime agricole, potrivit reprezen­tanţilor companiei. 

În 2017, BriseGroup şi-a bugetat 7 mil. euro pentru investiţii, principalele proiecte fiind finalizarea unui siloz în portul Galaţi şi modernizarea silozurilor deţinute de companie

BriseGroup este printre puţinii traderi români de cereale, piaţa comerţului cu cereale şi a distribuţiei de produse agro-chimice fiind dominată de companii cu acţionariat străin, care au venit să facă afaceri în ţară datorită producţiilor agricole bogate ale României şi accesului la Dunăre şi Marea Neagră, puncte strategice pen­tru exportul de produse agricole pe apă.

Comerţul cu cereale, seminţe, furaje şi tutun neprelucrat, un sector în care activează traderii de cereale şi distribuitorii de materii prime agricole, a ajuns la circa 24,5 mld. lei (5,5 mld. euro) în 2016, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Cei mai mari zece jucători din comerţul cu ridicata al cerealelor au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de 15 mld. lei (3,3 mld. euro), ceea ce reprezintă 60% din cifra de afaceri totală a companiilor active pe această piaţă.

Cei mai mari jucători din acest sector sunt traderii străini, respectiv ADM (SUA), Ameropa (Elveţia), Cargill (SUA), Glencore (Elveţia - Marea Britanie) şi Cofco (China), care fac an de an afaceri de miliarde de lei pe piaţa locală.  

Aceste companii au un rol cheie în exporturile de materii prime agricole ale României având în vedere că aceste grupuri controlează cea mai mare parte a infrastructurii portuare ce permite livrările în străinătate. Practic, aceste companii decid ce, cât, când şi unde este trimis grâul, porumbul, floarea-soarelui sau orzul românesc.

Pe piaţa locală sunt înregistrate peste 1.450 de companii cu CAEN-ul 4621 - Comerţ cu ridicata al cerealelor, seminţelor, furajelor şi tutunului.

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.05.2018

Read this article in English on www.ZFEnglish.com
Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.