Tranzacţia anului pe piaţa farma. Cehii de la Penta Investments devin proprietarii farmaciilor Sensiblu şi ai distribuitorului Mediplus Exim

21 dec 2017 Autor: Cristina Bellu

♦ Tranzacţia este evaluată la 300-400 de milioane de euro, potrivit unor date anterioare citate de ZF.

Fondul de investiţii Penta Investments cu sediul în Cehia a semnat acordul privind preluarea grupului A & D Pharma de la patru antreprenori locali. Ca urmare a acestei tranzacţii, fondul devine acţionar al companiei Mediplus Exim, liderul pieţei de distribuţie de medicamente, şi al celui de-al doilea jucător din piaţa de retail de profil cu reţelele Sensiblu şi Punkt.

Tranzacţia a fost confirmată de jucătorii implicaţi, iar acum deal-ul mai trebuie să obţină acordul autorităţilor pentru concurenţă. Tranzacţia este evaluată la 300-400 de milioane de euro, potrivit unor date anterioare citate de ZF. Valoarea tranzacţiei o plasează în topul celor mai mari din acest an. Totuşi, plata se va face în etape, mai exact se va achita o sumă iniţial pentru ca apoi, în funcţie de rezultatele din următorii ani, să fie plătite noi tranşe, potrivit informaţiilor anterioare ale ZF.

Grupul A&D Pharma este controlat de Walid Abboud, Roger Akoury, Ludovic Robert şi Michel Eid, fiind liderul pieţei de distribuţie de medicamente prin compania Mediplus Exim şi cel de-al doilea jucător din piaţa de retail de profil cu reţelele Sensiblu şi Punkt. Împreună cele două au afaceri de 5,7 mld. lei (1,3 mld. euro) şi un profit brut cumulat de 152 mil. lei.

Cehii de la Penta Investment au realizat mutarea prin intermediul lanţului de farmacii Dr.Max activ pe mai multe pieţe, respectiv Cehia, Slovacia, Polonia, Serbia şi Italia. Dr.Max operează deja 31 de farmacii în România de la preluarea reţelei de farmacii Arta în luna iunie a acestui an.

„Lanţul internaţional de farmacii Dr.Max a fina­lizat contractul de achiziţie a grupului A&D Pharma care deţine reţelele Sensiblu şi Punkt, distribuitorul Medi­plus în România şi A&D Pharma Marketing & Sales, una dintre cele mai mari platforme de marketing şi vânzări farmaceutice din Europa Centrală şi de Est“, se menţionează într-un document al companiilor.

Cehii au mai negociat anterior preluarea A&D Pharma acum mai bine de cinci ani, însă atunci deal-ul a picat.

„Prin achiziţia grupului A&D Pharma, Dr.Max îşi întăreşte prezenţa în Europa Centrală şi îşi consolidează poziţia de lider în segmentul serviciilor complete de sănătate din Europa“, spune Leonardo Ferrandino, CEO al Dr.Max. Dr. Max este deja lider pe pieţele din Cehia, Slovacia şi Polonia. Dr.Max operează peste 1.300 de farmacii în Europa Centrală şi de Est cu vânzări totale de 1,25 miliarde euro.

Preluarea grupului A&D Pharma va spori vânzările Dr.Max la peste 2,3 miliarde euro iar compania va deveni un jucător pan-european cu peste 12.000 de angajaţi, potrivit anunţului făcut de Penta după preluare.

În urma preluării celor 631 de farmacii, a principalului distribuitor de medicamente şi a diviziei de Marketing & Sales, cu un total de 4.500 de angajaţi, noul proprietar devine liderul pieţei farmaceutice din România.

Dr.Max este deţinut de Penta Investments, un grup de investiţii din Europa Centrală fondat în 1994 de către Marek Dospiva, Jaroslav Haö?·k şi Jozef Oravkin. În prezent, grupul este deţinut de cinci acţionari, Iain Child şi Eduard Matak completând echipa formată de cei trei membrii fondatori.

Pe lângă sectorul de sănătate, grupul desfăşoară şi activităţi de servicii financiare, producţie, retail, dezvoltare imobiliară şi mass-media.

Printre activele deţinute se numără Fortuna, cel mai mare operator de pariuri sportive şi jocuri de noroc din Europa Centrală prezent şi în România, Aero Vodochody, principalul producător aeronautic din Cehia, specializat în dezvoltarea, producţia, comercializarea şi mentenanţa aparatelor şi echipamentelor de zbor atât pentru uz militar cât şi civil, Empik, principalul distribuitor de cărţi şi reviste din Polonia, Primabanka, bancă comercială în Slovacia, Dovera, cel mai mare asigurator privat de sănătate din Slovacia şi Iglotex, lider în distribuţia alimentelor congelate în Polonia.

Companiile din portofoliul grupului angajează peste 32.000 de persoane, activele grupului se ridicau în 2016 la 8,5 miliarde euro, cu un profit net de 250 milioane de euro.

Cea mai mare parte din valoarea portofoliului Penta este dată de sectorul de retail, urmat de sănătate şi imobiliare.

Grupul desfăşoară activităţi în mai mult de zece ţări europene şi are reprezentanţe în Praga, Bratislava şi Varşovia.

 

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.12.2017

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.