Între falimente de răsunet şi tranzacţii gigantice. Cele două destine din distribuţia de medicamente

15 mai 2018 Autor: Georgiana Mihalache

♦ Relad, Montero, ADM Farm şi Polisano pe de o parte, şi Mediplus şi Farmexim de cealaltă parte. Două „destine“ au marcat în ultimul deceniu distribuţia de medicamente, o piaţă de 23 mld. lei. Sursa celor mai mari falimente din economia locală în anii 2010-2011, dar şi sectorul vedetă al marilor tranzacţii în 2017-2018. O piaţă a extremelor în care doar cei mai puternici au rezistat.

„Piaţa s-a maturizat şi s-a consolidat, au rămas mult mai puţini jucători, iar locul lăsat liber de falimentele din anii anteriori a fost umplut de ceilalţi distribuitori. A fost o reaşezare a pieţei şi au apărut ţinte interesante pentru investitorii strategici“, explică Mihai Miron, antreprenorul care controlează grupul Ropharma, unul dintre veteranii pieţei farmaceutice din România. De numele lui Miron se leagă şi destinul uneia dintre cele mai mari fabrici de medicamente, Europharm Braşov (preluată şi închisă ulterior de grupul farmaceutic Gsk).

Ţintele de care vorbeşte Miron au fost Mediplus şi Farmexim, două companii antre­pre­noriale cu un model de business în care distribuţia de medicamente a fost continuată de lanţuri de farmacii – Sensiblu şi Help Net, ambele grupuri „actori“ în tran­zacţii de peste 100 de milioane de euro.

Tranzacţia dintre grupul ceh Penta Investments (Dr. Max) şi A&D Pharma (Mediplus şi Sensiblu) a fost anunţată la sfârşitul anului trecut şi este evaluată la 350-400 de milioane de euro, potrivit datelor din piaţă.

„Dr. Max are o strategie de extindere şi România este o piaţă mare în Europa Centrală. Avem planuri pentru România în continuare, dacă sunt oportunităţi, luăm acest aspect de extindere în considerare. Vom continua să ne dezvoltăm, credem că putem să ne întărim poziţia pe piaţă şi vom investi în această direcţie“, a spus Leonardo Ferrandino, CEO al Dr. Max, reţea controlată de Penta şi care are, prin achiziţia Sensiblu, o reţea de peste 2.000 de farmacii pe mai multe pieţe europene. 

O altă intrare pe piaţa românească a fost a germanilor de la Phoenix, care au cumpărat grupul Farmexim, înfiinţat de antreprenorul Ovidiu Buluc, într-o tranzacţie estimată la 100 mil. euro, ceea ce arată că România a devenit un punct fierbinte pe piaţa far­ma­ceutică euro­pea­nă.

„Într-o piaţă cu o concentrare din ce în ce mai mare a veniturilor la jucătorii de top apare nevoia de consolidare sau de întărire a companiilor prin prezenţa unor fonduri care să susţină finanţarea firmelor în contextul de profitabilitate şi lichiditate limitată“, a spus Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.

Datele din situaţiile financiare depuse de companii la ANAF, prelucrate de Iancu Guda, arată că primii zece jucători din distribuţia de medicamente controlează în prezent 56% din piaţă după cifra de afaceri.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.05.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.