Un fond de investiţii din Cehia, care controlează casele de pariuri Fortuna, încearcă să-i convingă din nou pe proprietarii misterioşi ai A& D Pharma să le vândă cel mai mare grup pharma din România, cel care deţine farmaciile Sensiblu. Pe masă sunt 300-400 de milioane de euro

11 oct 2017 Autor: Cristina Rosca

Lanţul de farmacii Sensiblu este al doilea cel mai important jucător de pe piaţa de profil cu circa 500 de unităţi la nivel naţional

Penta Investment, care deţine casele de pariuri Fortuna, a intrat într-o discuţie „unu la unu“ cu acţionarii grupului A & D Pharma, cel mai mare jucător de pe piaţa farma din România.

Fondul de investiţii din Cehia Penta Investment a intrat în discuţii pen­tru achiziţia celui mai mare grup de pe piaţa farma din Ro­mânia, A & D Pharma, un busi­­­ness de 1,3 mld. euro cu mai multe com­pa­nii în spate din­tre care cea mai cunoscută este re­ţeaua de far­macii Sensiblu, conform unor surse din piaţă.

Grupul A & D Pharma este controlat de Walid Abboud, Roger Akoury, Ludovic Ro­bert şi Michel Eid, fiind liderul pieţei de distri­buţie de medicamente prin compania Medi­plus Exim şi cel de-al doilea jucător din pia­ţa de retail de profil cu reţelele Sensiblu şi Punkt.

Împreună cele două au afaceri de 5,7 mld. lei (1,3 mld. euro) şi un profit brut cu­mulat de 152 mil. lei. Cele două companii raportează afa­cerile separat, însă există şi tranzacţii intra­grup, astfel că este dificil de făcut o estimare a valorii cumulate a businessului.

Cei patru antreprenori care controlează grupul A & D Pharma - alcătuit din mai multe divizii - negociază vânzarea afacerilor din distribuţie şi retail către fondul de investiţii Penta Investment din Cehia, spun sursele din piaţă. Cehii au mai negociat anterior preluarea A & D Pharma acum mai bine de cinci ani, însă atunci deal-ul a picat.

Acum ei sunt într-o fază avansată a negocierilor, afirmă sursele din piaţă care spun că dealul s-ar situa la 300-400 mil. euro. Această valoare ar plasa tranzacţia în topul celor mai mari din acest an.

În Anuarul 100 cele mai valoroase companii din România, distribuitorul de medicamente Mediplus Exim era evaluat la 299 milioane de euro, în urcare cu 42% comparativ cu anul anterior. Lanţul de farmacii Sensiblu era şi el evaluat la 163 mil. euro, fiind listat în clasament pentru prima dată anul trecut. Topul celor mai valoroase companii din economie anul trecut a fost realizat pe baza datelor financiare aferente anului 2015.

Fondul ceh de investiţii Penta Investment, prin intermediul grupului farma Dr. Max, a intrat pe piaţa locală în vara acestui an când a preluat lanţul de 31 de farmacii deschise sub brandul Farmaciile Arta, precum şi o companie de distribuţie de medicamente. Vânzătorul în această tranzacţie evaluată la 5-10 mil. euro era familia de antreprenori locali Becheanu.

Compania Dr. Max, care are deja operaţiuni în Cehia, Slovacia şi Polonia, şi-a făcut astfel intrarea pe piaţa locală prin această achiziţie care a presupus 100% din acţiunile a patru companii, respectiv Fastpharm SRL, Iezer Farm SRL, Panpharma Med SRL şi York Farm SRL. Aceasta din urmă este cea care are operează distribuitorul de medicamente, conform datelor ZF, şi este totodată aea mai mare ca business, cu o cifră de afaceri de aproape 107 mil. lei anul trecut, cu 12,6% peste 2015. Celelalte trei companii, cele care operează lanţul de farmacii, au cumulat afaceri de aproape 105 mil. lei, mai mult decât duble faţă de 2015.

Astfel, compania Dr. Max a preluat o reţea de 31 de farmacii şi un distribuitor de medicamente şi îşi face intrarea pe o piaţă puternic concurenţială. Planurile cehilor nu s-au oprit însă aici. Ei au intrat aproape în acelaşi timp pe pieţele din România şi Serbia şi vor să se extindă puternic în regiune.

Compania a fost înfiinţată în 2004 şi este lider pe pieţele din Cehia şi Slovacia şi unul dintre mari jucători din Polonia, conform datelor de pe site-ul Penta Investments. În total sunt circa 1.000 de farmacii cu 210.000 de clienţi zilnic şi aproape 5.500 de salariaţi. Modelul Dr. Max este acela de discounter pe segmentul de farmacii, un model implementat recent şi de Sensiblu, parte a grupului A & D Pharma, care a lansat brandul Punkt.

Pe piaţa locală, topul celor mai mari jucători din retailul farmaceutic este dominat de Catena, lanţul de farmacii controlat de antreprenoarea Anca Vlad, care anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de 2,6 miliarde de lei (572 mil. euro), cu 620 de farmacii. Sensiblu ocupă poziţia a doua, urmat de Dona, Help Net şi Ropharma. În total, primii cinci jucători deţin 20% din piaţă. Numărul total de farmacii a ajuns la circa 7.750 de unităţi, potrivit ultimelor date publice ale Institutului Naţional de Statistică.

Decizia companiei de a intra local printr-o achiziţie este justificată de faptul că este dificil pentru o companie să intre direct pe segmentul farma, reglementat de către stat. Autorizaţiile pentru farmacii sunt limitate de către Ministerul Sănătăţii.

Fondul de investiţii Penta Investments este activ pe zece pieţe din Europa şi are sub administrare active de 8,5 mld. euro. Pe piaţa locală acesta era prezent din 2015 pe piaţa pariurilor sportive şi a jocurilor de noroc, deţinând compania Fortuna Entertainment. Fondul mai are investiţii  la nivel de regiune în domenii precum media, retail, servicii financiare, producţie, imobiliare şi sănătate.

În ceea ce priveşte decizia cehilor de a prelua diviziile de distribuţie şi retail ale grupului A & D Pharma, aceasta este justificată de faptul că pe piaţa locală a fost construită astfel, jucătorii dezvoltând ambele segmente. Mai exact, distribuţia este folosită pentru a alimenta farmaciile proprii. Jucătorii din piaţă explică faptul că în distribuţia de farma se lucrează cu marje mai mari decât în retailul de profil unde lupta este dură şi se dă atât cu lanţurile internaţionale cât şi cu micii jucători tradiţionali.

În cazul grupului A & D Pharma acestea nu sunt primele discuţii de vânzare, ba mai mult, compania a fost anterior chiar listată pe bursa de la Londra. După ce titlurile au scăzut puternic faţă de momentul listării, acţionarii au decis să delisteze grupul. La momentul acela compania era integrată, însă după delistare aceasta s-a spart în mai multe entităţi, una specializată pe distribuţie, o alta pe retail.

În toamna anului 2006 acţionarii A&D Pharma au vândut 34% din acţiuni printr-o ofertă publică iniţială (IPO) în urma căreia au încasat peste 130 mil. euro. La acel nivel al titlurilor compania era evaluată la 400 mil. euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.10.2017

Read this article in English on www.ZFEnglish.com
Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.