Spitalul de Urgenţă Cluj confirmă asistenta depistată cu coronavirus. Are 44 de contacţi

26 mar 2020 Autori: Vasile Magradean , Andreea Tobias

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca a confirmat infectarea cu noul coronavirus a unei asistente de la urgenţe. 44 de contacţi ai acesteia sunt testaţi.

Potrivit unui comunicat transmis joi MEDIAFAX de către spitalul clujean, verificările la urgenţe au început după depistarea unei paciente care s-a dovedit a fi pozitivă.

„În 22 martie UPU Cluj-Napoca a fost anunţată de către Spitalul Clinic de Boli Infecţioase de pozitivarea cu COVID-19 a unei paciente care a fost asistată în UPU în data de 20 martie, fără să întrunească criteriile definiţiei de caz a infecţiei, aşa cum erau stabilite la acea dată. Din momentul comunicării confirmării, s-a procedat la identificarea personalului medical care a asistat pacienta, identificată ca fiind pozitivă. Astfel, 8 persoane au avut contact direct cu pacienta, însă au folosit mască şi mănuşi. S-a cerut acceptul DSP pentru recoltarea probelor de la acestea, la care s-au adăugat personalul medical şi auxiliar care a lucrat în acea zi. În total, s-au recoltat probe de la 18 angajaţi UPU, iar rezultatele au vizat pozitivarea unei singure colege, asistent medical”, se arată în comunicat.

Au fost testaţi şi 6 angajaţi ai Ambulanţei care au intrat în contact cu pacienta respectivă, rezultatele fiind negative.

Asistenta confirmată a montat doar o branulă, procedură care a durat mai puţin de 15 minute, cu mască şi mănuşi.

Cei de la spital spun că e posibil ca asistenta să se fi expus infectării cu o altă ocazie, în jurul datei de 17 martie, ocazie care nu are legătură cu UPU.

Autorităţile au stabilit că cei care au avut contacte cu asistenta, începând din 17 martie, sunt 44.

„La acest moment, testele sunt în lucru”, au spus oficialii spitalului clujean.

Cazul a fost semnalat miercuri de deputatul de Cluj Emanuel Ungureanu, care spunea că pericolul de contaminare este major în această unitate.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.