Scandalul plafonării sporurilor: Sporuri de 120%, în sistemul sanitar

16 apr 2018 Autori: Oana Despa , Mediafax

Plafonarea sporurilor la 30% exista şi în vechea Lege a salarizării, şi anume în Legea cadru nr. 284/2010, dar s-a descoperit că, pentru anumiţi angajaţi din sistemul de sănătate s-au aplicat sporuri şi de 120%, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale.

Potrivit unor surse oficiale, plafonarea sporurilor la 30% pe ordonatorul de credite este prevăzută şi în vechea lege a salarizării: „Suma sporurilor, compensaţiilor, primelor şi indemnizaţiilor acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depăşi 30% din salariul de bază (…)”, reiese din Legea nr. 284/2010, la art. 22, alin. 1.

De asemenea, această lege prevedea, la art. 22, alin. 2 că „suma sporurilor, compensaţiilor, primelor şi indemnizaţiilor individuale nu va depăşi 30% din salariul de bază (…)”.

"Numai că, în practică, s-a constatat că prevederile Legii 284/2010 au fost încălcate în unele unităţi şi că diverşi angajaţi, nu întotdeauna cei implicaţi în actul medical, au primit sporuri, care au ajuns şi la 120%, în condiţii nelegale. Chiar şi în aceste condiţii, salariile medicilor şi cele ale asistentelor medicale au înregistrat creşteri spectaculoase începând cu drepturile aferente lunii martie a anului 2018. Legea 153/2017, astăzi în vigoare, nu mai prevede şi o limitare individuală, tocmai pentru ca personalul din anumite categorii, care îşi desfăşoară activitatea în condiţii speciale, să poată primi sporuri mai mari de 30%", au explicat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Potrivit fluturaşilor de salarii primiţi în această lună, medicii şi asistenţii medicali au primit, în martie, aproape de două ori mai mulţi bani decât în decembrie 2017. Astfel, un asistent medical cu gradaţia 3, care activează într-o clinică de pneumologie, a primit aproximativ 7.900 de lei, salariul pentru luna martie, faţă de 3.800 de lei cât a primit în decembrie anul trecut.

Un asistent medical cu gradaţia 4, care munceşte tot într-o clinică de pneumologie, a primit, pe fluturaş, un salariu brut de peste 8.400 de lei, aproape dublu faţă de luna decembrie, când a încasat puţin peste 4.300 de lei.

Un biolog/laborant a câştigat, în luna martie, 7.600 de lei, cu 2.000 de lei mai mult decât înainte de intrarea în vigoare a legii salarizării.

Aşa cum a fost anunţat, medicii beneficiază de cele mai mari creşteri salariale din sistemul de sănătate. În aceste condiţii, un medic primar pneumolog cu gradaţia 5 a avut, în decembrie, peste 11.700 de lei, iar în martie, a primit un salariu dublat de peste 23.800 de lei.

Conform surselor citate, salariile brancardierilor, îngrijitoarelor şi infirmierelor vor creşte etapizat, până în 2022, cu 25% din diferenţa dintre suma prevăzută în grila din 2022 şi salariile astăzi în plată, precizând că veiturile angajaţilor pe funcţii similare din alte sectoare de activitate sunt, în prezent, mult mai mici decât cele din Sănătate şi că acestea se vor egaliza abia la aplicarea definitivă a legii, în anul 2022.

Pe de altă parte, sursele menţionate precizează că există unităţi sanitare, precum Spitalul Judeţean din Braşov, al căror management a reuşit să crească veniturile tuturor angajaţilor, inclusiv cele ale infirmierelor şi brancardierilor, încadrându-se, în acelaşi timp, în plafonul de spor de 30%.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.