MS: O parte dintre dozele de imunoglobulină nu a ajuns în spitale din cauza calculării preţului

16 apr 2018 Autor: Oana Despa

Ministerul Sănătăţii a anunţat, luni, că o parte dintre dozele de imunoglobulină nu a ajuns în spitale din cauza preţurilor de achizţie, care nu se încadrează în prevederile legale, urmând ca fiolele să fie livrate în 24 de ore de la finalizarea procedurilor.

"Până în acest moment, o parte din cantitate (de imunoglobulină - n.r.) a fost distribuită deja în spitale, pentru tratamentul cazurilor grave, în baza unor avize de însoţire a mărfii. Deoarece calculul preţurilor pentru medicamentele achiziţionate astfel nu se încadrează în prevederile legale în vigoare, a fost necesară elaborarea unei noi metodologii de preţ. Astfel, pentru medicamentele achiziţionate de Compania UNIFARM în temeiul Ordonanţei nr 19/2018, pentru îndeplinirea serviciului public de interes economic general, a fost elaborat un Ordin de ministru, care va fi publicat în Monitorul Oficial astăzi, 16 aprilie 2018", reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătăţii.

Potrivit sursei citate, ca urmare a aprobării Ordinului de preţuri, unităţile sanitare au declanşat procedurile de achiziţie directă, urmând ca în termen de 24 de ore de la finalizarea procedurii, Compania UNIFARM să le transmită cantităţile de imunoglobulină solicitate.

Instituţia face precizarea că este vorba despre prima tranşă de 3.850 de doze de imunoglobulină de la Crucea Roşie din Austria, primite în urma declanşării mecanismului de protecţie civilă, de la sfârşitul lunii martie.

Conform graficului de livrări, alte 3.000 de doze de imunoglobulină achiziţionate de la Crucea Roşie din Austria vor fi aduse în ţară de către Compania UNIFARM în cursul zilei de marţi, 17 aprilie 2018.

Ministerul menţionează că un alt lot de 9.000 de doze de imunoglobulină va ajunge în ţară în jurul datei de 30 aprilie 2018.

De asemenea, unul dintre producătorii de imunoglobulină prezenţi pe piaţa din România a anunţat că va livra 2.500 de flacoane, care vor ajunge în ţară în maximum 10 zile.

Anunţul făcut de MS vine după ce, luni, au apărut informaţii conform cărora, în depozitul UNIFARM există doze de imunoglobuline care nu au fost livrate spitalelor.

"Ştiu doar că octagamul (soluţie care conţine imunoglobulină-n.r.) nu a mai plecat către spitale. Presupun că e vorba despre ceva birocraţie. Am înţeles că nu au preţul aprobat sau aşa ceva. Fiica mea are nevoie de octagam, dar sunt copii care sunt alergici la octagam. De aceea este nevoie de mai multe produse pe piaţă pentru că sunt tolerate diferit de oameni. Ultima tură de tratament am făcut la sfârşitul luni februarie, au trecut ceva săptămâni. Am aflat de la medic de întârziere, dar şi de la alţi părinţi care mi-au telefonat că aveau programare şi i-au sunat de la spital să nu se ducă pentru că nu a ajuns medicamentul. Nu peste tot pentru că mai sunt spitale care mai aveau în stoc", a explicat, pentru MEDIAFAX, Otilia Stanga, mama unei fetiţe cu imunodeficienţă.

Directorul UNIFARM, Adrian Ionel, nu a putut fi contactat.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.