Ministrul Sănătăţii anunţă că Agenţia Naţională a Medicamentului va fi reorganizată

20 sep 2018 Autor: Daniela Timofti

Agenţia Naţională a Medicamentului va fi reorganizată, a anunţat, joi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, precizând că urmează să fie publicat un proiect legislativ de reorganizare. Pintea a mai adăugat că lipsa medicamentelor rămâne o problemă.

“Este vorba despre un proiect legislativ de reorganizare a Agenţiei Naţionale a Medicamentului care este pe circuitul de avizare al Ministerului Sănătăţii şi azi (n.r. - joi) la prânz va fi publicat în transparenţă decizională. Un proiect foarte bun pentru că cu toţii ştim că în sănătate timpul nu înseamnă neapărat bani, timpul înseamnă viaţă. (....) Am promis împreună cu domnul secretar de stat Alexandrescu că vom face acea corecţie de preţuri care nu s-a mai făcut din 2015. Am publicat-o pe site-ul ministerului. O discutăm, sunt greşeli, le recunoaştem dar am făcut-o după atâta timp”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în cadrul conferinţei Naţionale a Medicamentului “Siguranţa pacientului şi farmacovigilenţa - Reglementare - Comunicare etică- Acces”.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a mai precizat că lipsa medicamentelor rămâne o problemă.

“Ştiţi foarte bine că nu trece o săptămână şi în media apar ştiri legate de lipsa sau dispariţia unor medicamente lipsuri pe care ni le asumăm. (...) Din păcate, la acest capitol nu am fost tocmai fruntaş (n.r. reglementări) astfel încât nu putem da vina în permanenţă pe Ministerul Finanţelor că nu finanţează suficient să avem medicamentele necesare. În ceea ce priveşte reglementările, rolul nostru este foarte delicat. Ştiţi foarte bine, întotdeauna se vorbeşte despre presiuni ale industriei farma, despre presiuni ale asociaţiilor de pacienţi dar până la urmă din punctul meu de vedere este doar presiunea pacientului român. (...) Pacientul român are dreptul ca şi toţi pacienţii din lume de a beneficia de cele mai bune tratamente. Dacă statul român nu poate să le asigure atunci măcar să îl informeze. Avem nevoie de un pacient român informat. (...) Am promis o listă a medicamentelor strategice, lista o avem. O vom publica pe transparenţă decizională”, a mai adăugat Sorina Pintea.

Totodată, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a precizat că în 2018 au fost introduse pe piaţă 37 de molecule noi.

“Eu spun că s-au făcut şi paşi înainte. Anul acesta am introdus 37 de molecule noi care au salvat multe vieţi. Din păcate procesul este greoi, este lung pentru că din nou nu avem suficiente reglementări”, a adăugat Pintea.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.