Dr. Virgil Musta: În România, vârsta medie de deces a fost mai mică decât cea din ţările vestice

1 iun 2020 Autor: Andreea Tobias

Dr. Virgil Musta face bilanţul celor 3 luni de pandemie, spunând că în România, vârsta medie de deces a fost mai mică decât cea din ţările vestice. 

Au fost 3 luni de zile în care întreaga lume a trecut printr-o experienţă dramatică, care a lăsat urme adânci la toate nivelurile, de la colaborări internaţionale, politici şi organisme naţionale şi până la „trăirile” individuale ale fiecăruia dintre noi, scrie medicul.

„Toate acestea vor redefini „normalitatea” spre care încercăm să ne întoarcem acum, depinde de noi (organisme internaţionale, naţionale şi indivizi) modul în care reuşim să învăţăm din această experienţă şi să includem în noul “normal” tot ceea ce ne poate ajuta să prevenim fie apariţia, fie cel puţin explozia şi impactul devastator al unor astfel de epidemii care vor mai apărea. Pentru a ajuta în acest sens, mi-am propus să fac un scurt bilanţ al acestei perioade care părea că nu se mai termină, dar înainte, aş dori să precizez încă de la început faptul că virusul nu a dispărut şi că este nevoie de responsabilitate individuală în perioada următoare pentru ca pandemia să continue curba descendentă şi să rămână controlabilă!”, adaugă acesta.

Bilanţul arată aşa:

La nivel mondial:

· peste 6 milioane de cazuri de Covid-19 confirmate
· aproape 370 de mii de persoane decedate care au avut Covid-19
· 2,5 milioane de persoane vindecate
· 3,1 milioane de cazuri încă active

În Europa:

· peste 2 milioane de cazuri confirmate
· peste 176 de mii de persoane decedate care au avut Covid-19

Cazuri confirmate/decese în cele mai afectate ţări:

· SUA – 1,7 milioane/ 103 mii
· Brazilia – 498 mii/ 28 mii
· Rusia -405 mii/ 4,5 mii
· Marea Britanie -274 mii/ 38 mii
· Spania -239 mii/27 mii
· Italia -232 mii /33 mii
· Franta -188 mii/28 mii
· Germania -183 mii/8,5 mii

În România:

· 19.257 cazuri confirmate/ 1262 persoane decedate care au avut Covid-19
· 13.256 persoane vindecate
· 4.739 cazuri încă active
· aproape 100 de mii de persoane aflate în izolare la domiciliu (în mare parte sosite din alte ţări în aceste zile)

În Timiş:
· 505 cazuri confirmate/ 53 persoane decedate care au avut Covid-19

La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara:

· din 22.03 până în 21.05 au fost 497 de pacienţi. În săptămâna 15.05.2020-21.05.2020 s-au mai internat 8 cazuri, iar din 21.05-28.05, alte 5 cazuri. La finalul acestei săptămâni mai erau 18 cazuri internate cu Covid-19 si nici unul la terapie intensivă.

„Din aceste date statistice se poate vedea clar amplitudinea globală al pandemiei. Acum suntem pe o pantă descendentă în multe zone, inclusiv la noi, dar nu în toate, vezi situaţia din Brazilia şi nu numai. În România am reuşit să limităm impactul pandemiei, cel puţin comparativ cu multe ţări din vestul Europei, ţări mult mai dezvoltate ca noi din punct de vedere al infrastructurii medicale, dar care au fost depăşite de situaţie şi au înregistrat foarte mulţi morţi. Mai mult decât atât, mulţi români din aceste ţări s-au întors acasă chiar atunci, înainte de închiderea graniţelor, fapt ce a sporit şi mai mult riscul exploziei epidemiei şi la noi. Discutând zilele trecute acest aspect, într-o întâlnire online cu specialişti, s-a concluzionat că cel mai probabil acest lucru se datorează măsurilor corecte, deşi dure, luate la timp, dar şi modulului în care cea mai mare parte a populaţiei le-a înţeles şi respectat”, adaugă medicul.

Pentru a înţelege şi mai bine impactul pandemiei şi modul în care trebuie acţionat pe viitor, medicul prezintă statistici importante asupra cazurilor de decese din Europa:

· 97% din totalul deceselor au fost persoane care au avut cel putin o boală asociată
· 65% au prezentat boli cardiovasculare (cea mai prezentă afecţiune asociată)
· 94% au fost persoane peste 60 ani
· 59% au fost bărbaţi.

Conform acestuia, în România, vârsta medie de deces a fost mai mică decât cea din ţările vestice, ceea ce arată faptul că populaţia prezintă numeroase boli cronice la vârste nu aşa de înaintate ca în acele ţări.

În opinia dr. Musta, situaţia din România e cauzată de lipsa programelor reale personalizate de prevenţie a apariţiei acestor boli, precum şi educaţia pentru sănătate deficitară.

„Un alt aspect important pentru sănătatea noastră în perioada următoare, care se leagă de monitorizarea continuă, de care spuneam mai sus a bolilor pe care deja ştim că le avem, este acela de a reveni să facem controalele sau la investigaţiile pe care poate le-am amânat în aceste 3 luni. Altfel, bolile pe care deja le avem, necontrolate, ne pot aduce mai multe necazuri decât am avut până acum cu noul coronavirus. Va trebui să găsim în continuare echilibrul între tratarea la timp a oricăror probleme de sănătate pe care le avem şi protejarea în continuare (cel puţin până la apariţia unui vaccin sigur şi eficient) de posibila infecţie cu SARS-CoV-2, care nu va dispărea curând. Dar, cea mai bună soluţie este prevenţia, aşa că vă recomand să acţionaţi cu responsabilitate în acest sens”, scrie medicul.

Acesta rezumă concluziile în două direcţii: importanţa respectării şi în continuare a câtorva reguli de igienă personală şi distanţare şi grija de sănatate de la vârste fragede.

 

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.