Corina Creţu a aprobat 110 milioane euro pentru sistemul de apă şi canalizare în zona Turda

6 iun 2019 Autor: Ana Petrescu

Comisarul european pentru politică regională Corina Creţu a semnat, joi, finanţarea "Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în regiunea Turda – Câmpia-Turzii", fondurile fiind în valoare de 110 milioane euro.

Proiectul va asigura tuturor locuitorilor din sudul judeţului Cluj acces la servicii de apă şi canalizare, prin extinderea şi modernizarea infrastructurii existente, informează Reprezentanţa Comisiei Europene în România într-un comunicat de presă.

Acest proiect major este parte a Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi va beneficia de un sprijin financiar din partea UE de peste 110 milioane de euro, prin Fondul de coeziune.

Proiectul va fi implementat în 13 localităţi din judeţul Cluj, reunite în cadrul Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară "Apa Văii Arieşului" (Aiton, Călăraşi, Câmpia Turzii, Ciurila, Luna, Mihai Viteazu, Petreştii de Jos, Ploscoş, Sănduleşti, Tureni, Turda, Tritenii de Jos, Viişoara) şi vine în continuarea investiţiilor făcute din bani europeni în perioada 2007 – 2013 în reţeaua de apă şi canalizare din această parte a judeţului.

„Mă bucur că lucrurile sunt duse mai departe şi că finanţarea europeană va contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de trai în regiunea Turda-Câmpia Turzii. Concret, cu aproape 155 milioane de euro - din care peste 110 milioane din fonduri europene, la care se adaugă co-finanţarea naţională de aproape 45 milioane de euro -, peste 16.500 de locuitori vor avea apă potabilă de calitate în gospodării, în timp ce 14.000 de locuinţe vor fi racordate la sistemul de canalizare. Aceasta înseamnă că, peste patru ani, aproape toată populaţia din această zonă va fi racordată la reţeaua de apă şi canalizare”, a afirmat Corina Creţu, conform sursei citate.

Proiectul prevede reabilitarea a 104 kilometri din lungimea reţelei actuale de transport al apei, precum şi extinderea acesteia cu peste 250 de kilometri de conducte. În ceea ce priveşte sistemul de canalizare, sunt prevăzute reabilitarea actualei reţele pe o lungime de 48 de kilometri, extinderea acesteia cu 130 de kilometri, construirea a 48 de noi staţii de pompare, precum şi extinderea a 2 staţii de tratare a apelor uzate.

Proiectul urmează a fi implementat până la finele anului 2023 şi va contribui la păstrarea unui mediu înconjurător mai curat, care asigură protecţia sănătăţii locuitorilor şi previne deversările de apă uzată din reţeaua de distribuţie şi stocare.

Pentru perioada 2014 – 2020, România beneficiază de o alocare de peste 22 de miliarde de euro în cadrul Politicii de coeziune, din care mai mult de 9 miliarde sunt dedicate Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM). Din acestea, 7 miliarde de euro sunt finanţări prin Fondul de coeziune, iar peste 2 miliarde prin Fondul european de dezvoltare regională.

Parte a Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, zona Turda – Câmpia-Turzii a mai beneficiat de finanţare din partea Uniunii Europene în perioada 2007 – 2013 pentru alte două proiecte:

„Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată din regiunea Turda – Câmpia Turzii”, ce a fost co-finanţat cu peste 63 de milioane de euro din Fondul de coeziune;

„Investiţii şi dotări pentru îmbunătăţirea capacităţii de operare a Companiei de Apă Arieş Turda”, cu o alocare de peste 4,8 milioane de euro din Fondul de coeziune.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.06.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.