Bibliotecile din România sunt subfinanţate, unele nu au mai primit bani de mulţi ani

14 nov 2017 Autor: Dragos Suciu

Administraţiile ar trebui să se implice mai mult în subvenţionarea bibliotecilor deoarece sunt subfinanţate, declară Maria Răducu, managerul interimar al Bibliotecii Naţionale a României. Există biblioteci care nu au mai primit bani pentru achiziţia de documente de carte curentă de câţiva ani.

Întrebată, marţi, la Alba Iulia, de corespondentul MEDIAFAX, dacă bibliotecile din ţară sunt subfinanţate, Maria Răducu a răspuns afirmativ.

”Da! Sunt biblioteci care nu au mai primit bani pentru achiziţia de documente de carte curentă de ani de zile. E adevărat că noi venim, Biblioteca Naţională vine în întâmpinarea acestor tipuri de probleme, prin rezerva naţională de publicaţii şi chiar le-am spus colegilor că pot să trimită cereri către Biblioteca Naţională a României, din puţinul nostru să îi ajutăm când chiar nu au avut deloc bani pentru achiziţie”, a spus Maria Răducu.

Managerul interimar al Bibliotecii Naţional a României a participat la prima ediţie a Reuniunilor Ştiinţifice ale Bibliotecarilor din judeţul Alba, alături de alte personalităţi din domeniul biblioteconomiei, iar la final a fost întrebată despre ce s-a discutat.

”S-a atras atenţia diriguitorilor politici care au fost prezenţi aici că trebuie să se implice mai mult ca bibliotecile de pe plan local să nu moară. Acesta este cuvântul, dur, poate, dar, dacă nu vor fi subvenţionate, şi dacă nu vom dedica personal pentru această activitate, pur şi simplu va fi o discriminare a populaţiei din comunele şi satele noastre, ale României”, a răspuns Maria Răducu.

De asemenea, ea a precizat că administraţiile ar trebui să se implice mai mult pentru finanţarea bibliotecilor.

”Noi nu suntem ONG-uri, pentru că chiar şi aşa, după cum ştim, şi asociaţiile neguvernamentale în anumite cazuri sunt sprijinite de stat, dar mai ales, noi, care suntem instituţii ale statului, chiar trebuie să fim sprijiniţi pentru pentru că de fapt ne sprijinim reciproc”, a mai spus Maria Răducu.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.