Transportatorii români solicită daune de 520 milioane de euro de la marii producători de camioane

16 iul 2019 Autor: Laura Albu

După ce Comisia Europeană a amendat marii producători de camioane Daimler, Volvo, Iveco, MAN şi DAF pentru că au forrmat un cartel, românii care au cumpărat camioane de la companii pot obţine daune în valoarea totală de 520 de milioane de euro.

Operatorii de flote de vehicule utilitare din România care au plătit în plus la achiziţionarea camioanelor de la societăţile oragnizate într-un „cartel” în vederea uniformizării preţurilor, ar putea recupera daune de până la 2,4 miliarde de lei, conform firmei de avocatură Hausfeld.

Câte camioane sunt în România? 

Numărul estimat de camioane afectate din România se ridică la 52.000 de vehicule, iar companiile pot recupera până la 10.000 de euro pentru fiecare camion.

Comisia Europeană a amendat, în iulie 2016, marii producători de camioane Daimler, Volvo, Iveco, MAN şi DAF. Aceştia au fost găsiţi vinovaţi de formarea unui cartel între anii 1997 şi 2011, prin care au uniformizat preţurile pentru camioane medii şi grele, contrar legislaţiei. În septembrie 2017, Comisia a constatat şi implicarea producătorului Scania în acest cartel.

Pentru a permite companiilor care au achiziţionat sau cumpărat în leasing camioane şi au fost afectate de acest cartel, Uniunea Naţională a Transportatorilor din România (UNTRR) susţine iniţiativa firmelor Hausfeld şi Financialright Claims care şi-au luat angajamentul să recupereze daunele transportatorilor fără alte cheltuieli şi riscuri asociate.

Firmele au depus în 2017 şi 2018 două sesiuni de cereri pentru aproape 150 de mii de camioane din toată Europa, iar a treia cerere se află în desfăşurare, aşa că românii care se consideră prejudiciaţi sunt chemaţi să aplice.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.