România a rămas şi în septembrie pe primul loc în UE în ceea ce priveşte rata anuală a inflaţiei, cu 3,5%

16 oct 2019 Autor: Teona Tomoiaga

România a rămas şi în septembrie pe primul loc în UE în ceea ce priveşte rata anuală a inflaţiei, cu 3,5%, urmată de Slovacia, cu 3%, şi Ungaria, cu 2,9%, arată datele Eurostat.

România a rămas şi în septembrie pe primul loc în UE în ceea ce priveşte rata anuală a inflaţiei, cu 3,5%, urmată de Slovacia, cu 3%, şi Ungaria, cu 2,9%, arată datele Eurostat. 

La nivelul UE, inflaţia s-a situat la 1,2%, în scădere faţă de 1,4% luna precedentă, iar în zona euro media a fost de 0,8%, faţă de 1% în august. 

Inflaţia din zona euro este tot mai departe de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

În septembrie 2018, rata inflaţiei în zona euro era de 2,1% iar în UE de 2,2%.

Cele mai scăzute rate ale inflaţiei au fost în Cipru (minus 0,5%), Portugalia (minus 0,3%), Grecia, Spania şi Italia (toate cu 0,2%).

Comparativ cu luna precedentă, inflaţia anuală a scăzut în 20 de state membre, a rămas stabilă în cinci şi a urcat în două ţări membre. Datele pentru Marea Britanie nu sunt disponibile.

În cazul zonei euro, cea mai ridicată contribuţie la rata anuală a inflaţiei a venit de la tarifele la servicii (0,66 puncte procentuale), urmate de preţurile la alimente, alcool şi ţigări (0,29 puncte procentuale) şi preţurile la energie (minus 0,18 puncte procentuale).

În schimb, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a situat la 1,2% în septembrie, în creştere faţă de 1,1% în august.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.