Pieţele europene reacţionează la vestea unui acord Brexit

17 oct 2019 Autori: Dorin Oancea , Mediafax

Vestea încheierii unui acord Brexit a inflamat pieţele europene joi: lira sterlină a urcat la maximul a cinci luni iar bursele la cea mai mare valoare din ultimul an şi jumătate, relatează Reuters.

Lira sterlină, care a fost princiaplul indicator al sentimentelor legate de Brexit a sărit cu peste un procent faţă de dolar, ducând câştigurile din ultimele şase zile la 6%, situaţie care, dacă se va păstra, va fi un record al ultimelor trei decenii. Lira sterlină a fost cotată la 1,2988 dolari, iar euro a sărit, la rândul său, la maximul a două luni, la 1,1139 dolari. .

Indicele londonez FTSE şi cel pan-european STOXX 600 au urcat cu 0,6% iar unele investiţii de refugiu, precum bndurile germane, francul elveţian sau aurul au început să piardă teren.

Analiştii spun că şi bursa de pe Wall Street va deschide pe creştere, chiar dacă vânzările cu amănuntul din SUA au scăzut pentru prima dată în şapte luni, ceea ce sugerează că slăbiciunea indusă de sectorul manufacturier se răspândeşte în economie. Consumul a fost unul dintre puţinele elemente încurajatoare din economia globală, astfel încât scăderea alimentează temerile că războiul comercial cu China va antrena economia globală în recesiune.

Preţurile petrolului au scăzut după ce datele au arătat stocuri mai mari decât era de aşteptat în SUA, sporind îngrijorările că cererea globală de petrol ar putea slăbi pe fondul semnelor de încetinire economică.

Guvernul de la Londra şi Comisia Europeană au ajuns la o înţelegere privind un acord pe tema Brexit, urmând ca noul tratat să fie prezentat joi liderilor reuniţi la summitul Consiliului European, au anunţat Boris Johnson, premierul Marii Britanii, şi Jean-Claude Juncker, preşedintele CE.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.