Liviu Voinea, BNR: Riscul de nerambursare a creditelor este în creştere

14 iun 2018 Autori: Dan Straut , Mediafax

Viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Liviu Voinea, a declarat joi că principalele riscuri privind stabilitatea financiară a ţării sunt „scăderea încrederii investitorilor în economiile emergente” şi „riscul de nerambursare a creditelor”, ambele fiind în creştere în 2018 faţă de 2017.

„Riscul de nerambursare a creditelor este în creştere faţă de raportul anterior, unde acesta apărea ca fiind modedrat”, a precizat Liviu Voinea, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra Stabilităţii Financiare.

Alte riscuri menţionate de oficialul BNR sunt „tensionarea echilibrelor macroeconomice” (în creştere), „disciplina scăzută la plată a firmelor” (în creştere) şi „majorarea preţurilor în sectorul imobiliar” (redus).

„Aceste riscuri nu sunt izolate, ele se determină şi se potenţează reciproc”, a precizat Liviu Voinea.

Raportul prezentat de conducerea BNR arată că datoria totală a populaţiei a crescut în termeni nominali, iar din stocul total al creditelor 47% sunt împrumuturile ipotecare, 40% sunt cele de consum şi 13% sunt cele cesionate de bănci către societăţile de management al creanţelor bancare.

„Valoarea mediană a creditelor noi a crescut cu 13% la cele ipotecare şi cu 17% la cele de consum. Din totalul debitorilor, 79% au un grad de îndatorare sub 50%, dar rata creditelor neperformante creşte odată cu gradul de îndatorare”, a mai spus Liviu Voinea, precizând că gradul de îndatorare reprezintă raportul dintre ratele aferente datoriei totale şi valoarea veniturilor salariale.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.