INS: Volumul lucrărilor de construcţii din iulie şi la 7 luni, o tendinţă de scădere accentuată

14 sep 2018 Autor: Alina Botezatu

În primele şapte luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut pe total cu -3,7%, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică (INS). 

Această scădere este reflectată la lucrările de construcţii noi (-7%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-0,2%), în timp ce la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente a fost creştere (+6,4%). În aceeaşi perioadă, pe obiecte de construcţii, clădirile rezidenţiale au scăzut cu -28,9%, iar creşteri au fost la construcţiile inginereşti (+8,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (+2,5%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele şapte luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu -1,7%. Pe elemente de structură, s-au înregistrat scăderi la lucrările de construcţii noi cu -4,2%, iar creşteri au fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 6,1% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 1,3%.

În aceeaşi perioadă, pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu -26,8%, iar creşteri s-au înregistrat la construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale cu 11,3%, respectiv cu 4,1%.

Volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută, a scăzut pe total cu -16,4%, în iulie 2018 faţă de iunie 2017, evoluţie reflectată la lucrările de construcţii noi cu -20,3% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu -13,6%, iar creştere s-a înregistrat la lucrările de reparaţii capitale cu 6,5%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut astfel: clădirile rezidenţiale cu -36,3%, la clădirile nerezidenţiale cu -15,4% şi la construcţiile inginereşti cu -6%.

În plus, raportat la aceleaşi luni, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu -14,9%. Această scădere a fost reflectată la lucrările de construcţii noi de o reducere cu -20,3% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente de -15%, în timp ce au crescut lucrările de reparaţii capitale cu 1,6%.

La aceleaşi date, pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut astfel: clădirile rezidenţiale cu -36,8%, clădirile nerezidenţiale cu -15,4% şi la construcţiile inginereşti cu -4,5%.

În iulie 2018 faţă de iunie 2018, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu -12,7%, scădere reflectată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu -16,7% şi la lucrările de construcţii noi cu -13,5%, iar creştere s-a înregistrat la lucrările de reparaţii capitale cu 1%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi la construcţiile inginereşti cu -18,3%, clădirile rezidenţiale cu -10% şi la clădirile nerezidenţiale cu -3,3%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, raportat la aceleaşi luni, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu -9,1%, scădere reflectată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu -13,1% şi la lucrările de construcţii noi cu -12,3%, iar creştere s-a înregistrat la lucrările de reparaţii capitale cu 8,2%. În plus, pe obiecte de construcţii volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu -10,9%, clădirile rezidenţiale cu -5,7% şi la clădirile nerezidenţiale cu -4,3%.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.