INS: Producţia industrială a crescut cu 4% în primele 5 luni din 2018

12 iul 2018 Autor: Dan Straut

În perioada ianuarie-mai 2018, comparativ cu perioada similară din 2017, producţia industrială a fost mai mare cu 4% ca serie brută, respectiv cu 5,7% ca serie ajustată sezonier, arată datele comunicate joi de Institutul Naţional de Statistică - INS.

„În perioada ianuarie-mai 2018, comparativ cu perioada similară din 2017, producţia industrială - serie brută - a fost mai mare cu 4%, ca urmare a creşterilor industriei prelucrătoare (+5,1%) şi industriei extractive (+1,9%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 1,7%”, arată un comunicat al INS.

Producţia industrială - serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada analizată - a crescut cu 5,7%, susţinută de creşterile industriei prelucrătoare (+6,9%) şi industriei extractive (+2,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 1,4%.

Potrivit INS, în luna mai 2018, producţia industrială - serie brută - a crescut faţă de luna precedentă cu 9,4%, datorită creşterilor din industria prelucrătoare (+11,9%) şi industria extractivă (+8,3%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 5,9%.

Producţia industrială - serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate - a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 0,4%, din cauza scăderilor industriei prelucrătoare (-1,8%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,7%). Industria extractivă a crescut cu 4,1%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială - serie brută - a crescut cu 1,2%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+2%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 3,5%, respectiv cu 2,2%.

Producţia industrială - serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate - a crescut cu 3,6%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+3,6%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au fost mai mici cu 3,5%, respectiv cu 1,5%, mai arată datele INS.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.