INS: Cheltuielile cu protecţia mediului au fost de 9 miliarde de lei (1,2% din PIB) în 2016

20 oct 2017 Autor: Dan Straut

În anul 2016, cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional au fost de 9 miliarde de lei, reprezentând 1,2% din PIB, arată datele comunicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

La nivel naţional, cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul deşeurilor la producătorii specializaţi, acestea reprezentând 76,6% din totalul cheltuielilor pe domeniul deşeurilor.

De asemenea, la nivel naţional cele mai mari investiţii pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul gestionării apelor uzate la administraţia publică, acestea reprezentând 61% din totalul investiţiilor pe domeniul gestionării apelor uzate.

Potrivit INS, la nivel naţional ponderea investiţiilor administraţiei publice a reprezentat 49,4%, în totalul investiţiilor pentru protecţia mediului, urmate de cele ale investiţiilor producătorilor nespecializaţi (41,1%) şi de investiţiile producătorilor specializaţi (9,5 %).

În domeniul „industria prelucrătoare” s-au înregistrat 26,2% din cheltuielile pentru protecţia mediului a producătorilor nespecializaţi, în timp ce în sectorul „captarea, tratarea si distribuţia apei”, s-au realizat 26%, iar sectorul „producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă caldă” a cheltuit 24,8%.

Pe domenii de mediu, cele mai mari cheltuieli au fost înregistrate la managementul deşeurilor (45% din totalul cheltuielilor pentru protecţia mediului la nivel naţional), urmate de cheltuielile pentru gestionarea apelor reziduale (21,9%) şi de cheltuielile pentru alte domenii de mediu (18,8%).

Cheltuielile la nivel naţional includ investiţiile, cheltuielile curente interne (cheltuielile curente efectuate prin activităţi proprii de protecţia mediului) şi alte cheltuieli ale administraţiei publice (subvenţii acordate, transferuri), nefiind cuprinse cheltuielile curente externe (reprezentând în principal cheltuielile pentru cumpărarea de servicii de protecţia mediului de la terţi).

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.