ARB: O ţară cu un nivel de digitalizare ridicat are o capacitate de creştere economică mai mare

11 oct 2018 Autori: Alina Botezatu , Mediafax

Beneficiile guvernanţei digitale sunt legate de creşterea economică, a susţinut, joi, Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi preşedintele executiv al Alpha Bank.

„Se poate demonstra (…), că o ţară care are un nivel de digitalizare ridicat, prin comparaţie cu celelalte ţări, îşi creşte PIB-ul potenţial – are, automat, o capacitate de creştere economică mai mare”, a subliniat Oprescu, în cadrul unei conferinţe organizate de ARB, joi.

Preşedintele ARB a menţionat că această creştere de PIB poate fi de 1,2-2,5%, conform unor calcule făcute de compania de consultanţă PwC. În primele şase luni ale acestui an, PIB-ul României a crescut cu aproximativ 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

De asemenea, acesta a spus că se pot face regresii pentru a arăta cum ne poziţionează România în comparaţie cu celelalte ţări. „Pe lângă creşterea economică, poate să colecteze la bugetul statului mai mult decât celelalte ţări care au un nivel de digitalizare mai scăzut”, a mai spus Oprescu.

Preşedintele ARB a dat drept exemplu de colectare mai bună scăderea evaziunii fiscale.

„Deci, indiferent din ce dimensiune ne uităm, vom descoperi că un nivel de digitalizare ridicat nu face decât să ne pună într-o postură şi într-o poziţie mai bună”, a precizat Oprescu.

Din regiune, cele mai avansate ţări în digitalizare sunt Estonia, Lituania şi Letonia, iar România se află şi ea într-o poziţie bună.

„Noi în zona digitalizării avem autostrăzile digitale construite. Avem cea mai mare a doua poziţie din punct de vedere a conectivităţii la nivelul Uniunii Europene. Metaforic vorbind, avem autostrăzile digitale făcute, mai trebuie să punem maşini şi să avem scop, obiective, de unde vrei să mergi de la A la B, cu ce subiect şi cu ce eficienţă pentru economia noastră. Şi de ce nu o facem?”, a completat Oprescu.

Preşedintele ARB şi al Alpha Bank a susţinut că impactul digitalizării trebuie să aibă SENS, referindu-se la abrevierea cuvântului.

„Trebuie să aibă un impact asupra statului (n.red. - S), asupra economiei (n.red. - E). În final vom descoperi că are un impact asupra naturii umane (n.red. - N), a interacţiunii noastre cu societatea şi economia. Nu în ultimul rând, trebuie să aibă sens şi asupra societăţii (n.red. - S)”, a explicat Sergiu Oprescu abrevierea SENS.

Preşedintele ARB a mai spus că digitalizarea trebuie asumată politic şi la nivelul societăţii. „Băncile pot să fie un contributor, un facilitator, dar nu pot fi un campion. Noi nu putem decât să punem la dispoziţie mecansimele necesare prin care lucrurile acestea să se întâmple mai repede”, a adăugat Oprescu.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.