TRANZACŢIE

Fondul de investitii Emma Capital cumpără cu 8,8 milioane euro un distribuitor de gaze din Voluntari

4 ian 2018 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Ligatne Limited, o companie înregistrată în Cipru,  cumpara traderul de gaze Covi Construct într-o tranzacţie de circa nouă milioane de euro.

Ligatne Limited este deţinută de fondul ceh de investiţii Emma Capital, controlat Jiri Smejc. Smejc este un fost partener de business al miliardarului ceh Petr Kellner. In 2012 cei doi investitori cehi au decis sa-si separe businessurile pe care le controlau impreuna. Jiri Smejc avea si o participatie de 5% in fondul de investitii PPF. 

„Aprobarea transferului de către asociaţii For­salos Hol­dings Limited, Pătraşcu Raluca Elena şi Săndulescu Mircea către Ligatne Li­mi­ted, o so­cie­tate organizată şi funcţio­­nând în conformitate cu Legea din Cipru. (...) Preţul total brut de cum­părare al păr­ţilor sociale vândute este de 8.875.000 euro”, se arată în Mo­nitorul Oficial. Aceeaşi sursă mai arată că tran­zacţia este condiţionată de obţine­rea avizului de la Consiliul Concu­ren­ţei.  Compania cipriotă Ligatne Limited a cumpărat anterior distribuitorul de gaze naturale Gaz Sud Ghermăneşti. 

În 2013, Ligatne a cumpărat Petrom Distribuţie Gaze, divizia de distribuţie a gazelor naturale din cadrul companiei petroliere OMV Petrom. Ulterior, compania a fost redenumită Premier Energy.

Anul trecut, Premier Energy a achiziţionat Forte Gaz GN, o companie tot cu acţionariat românesc, deţinută de Trade Invest Capital şi Mihai Ionuţ Vilt.

La scurtă vreme, Gaz Sud, o com­pa­nie care distribuie şi comercializează combustibili gazoşi prin conducte, controlată tot de Ligatne Limited, a primit o majorare de capital de 1,1 mil. euro de la acţionarii din Cipru. Gaz Sud are investiţii în derulare în judeţul Ilfov şi în cele 11 localităţi în care deţine concesiuni de distribuţie de gaze naturale: Pantelimon, Cornetu, Snagov, Moara Vlăsiei, Gruiu, Ciol­pani, Grădişte Cernica, Dascălu, Ciul­niţa şi Moeciu. Achiziţia Covi Construct de acum vine aşadar în contextul planurilor de expansiune ale fondului de investitii ceh. Covi Construct, cu sediul în localitatea Voluntari, este controlată de un offshore cipriot, Forsalos Holdings Limited, repre­zen­tat de Mihail Daniel Pătraşcu.

Raluca Pătraşcu deţine 10% din companie.  Firma este distribuitor de gaze în Voluntari.

„Având în vedere dezvoltarea oraşului Voluntari, se estimează creşterea numărului iniţial de potenţiali consumatori gaze naturale cu circa 60.000 de imobile ce urmează a fi construite în perimetrul aflat între fostul sat Pipera şi fosta comună Voluntari”, se arată pe site-ul Covi Construct.

Reprezentanţii companiei nu au putut fi contactaţi pentru a furniza informaţii referitoare la tranzacţia prin care Covi Construct a fost preluată de Ligatne Limited.

Compania este înregistrată la Ministerul de Finanţe sub numele Covi Construct 2000 şi a avut în 2016 afaceri de 32,1 milioane de lei, în uşoară creştere faţă de 2015. Profitul s-a situat la 1,7 milioane de lei, în scădere cu 1 mil. lei faţă de 2015, iar numărul de angajaţi s-a menţinut la aproximativ 60, potrivit site-ului Ministerului de Finanţe.

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.01.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.