15% din businessul judeţului Galaţi şi 6.000 de oameni, sub semnul întrebării. Mittal va pleca de la Galaţi după aproape două decenii. ArcelorMittal confirmă vânzarea combinatului siderurgic din Galaţi şi a altor şase unităţi din Europa în schimbul preluării Ilva din Italia

15 apr 2018 Autori: Roxana Rosu , Simona Tatu

♦ ArcelorMittal Galaţi este cel mai mare exportator din industria grea şi cel mai mare angajator din judeţul Galaţi, cu 6.000 de oameni. Combinatul a avut afaceri de aproape 3,5 mld. lei în 2016, ultimul an pentru care există date publice disponibile, iar businessul generat de combinat reprezintă peste 15% din cifra de afaceri totală a judeţului.

 

Grupul ArcelorMittal a confirmat că va vinde combinatul siderurgic din Galaţi pentru a pu­tea prelua producătorul Ilva din Italia. Alături de uzina din Ro­mânia, pe lista unităţilor care vor fi vân­dute se află şi alte capacităţi de pro­ducţie din Italia, Macedonia, Republica Cehă, Belgia sau Luxemburg.

Este primul anunţ oficial al gru­pului ArcelorMittal pe această temă, după ce primele informaţii pri­vind vânzarea unor active din Europa au apărut la ju­mă­tatea lunii martie. „Compania a îna­intat o pro­pu­nere de pachet de sepa­rare care să răspundă preocu­pă­rilor pe care Comisia le-a ridicat în timpul veri­fi­că­ri­lor. Pachetul de separare propus inclu­de urmă­toarele active: ArcelorMittal Piom­bino, singura linie de zincare din Italia, ArcelorMittal Galaţi, România, ArcelorMittal Skopje, Macedonia, ArcelorMit­tal Ostrava, Republica Ce­hă, ArcelorMittal Dude­lange, Luxem­burg, şi liniile de zincare nr. 4 şi 5 de la Flemalle; decaparea, linii­le de laminare la rece şi ambalaje me­talice acoperite din Tilleur, toate acestea din Liege, Belgia“, au anunţat reprezentanţii ArcelorMittal.

Compania arată că propunerea de a vinde aceste active rămâne ca subiect al analizei finale şi aprobării Comisiei Euro­pene, dar şi al concluziilor infor­mă­rilor şi proceselor de consultare cu co­mite­tele de Întreprindere locale şi cele la nivel european. „Orice vânzare va fi condiţionată de finalizarea achizi­ţiei Ilva de către ArcelorMittal. Se aş­teap­tă ca, în acest caz, o decizie finală a CE să fie luată până pe 23 mai 2018.“

Comisia Europeană a anunţat ante­rior că pe data de 15 martie a primit din partea grupului ArcelorMittal un set de angajamente asumate de grup în încercarea de a finaliza cu succes pre­luarea combinatului Ilva din Italia. „Comisia Europeană confirmă faptul că a fost prezentat un set de angajamente în data de 15 martie 2018. Nu putem comenta pe baza acestor măsuri. Eva­luarea măsurilor este încă în curs de desfă­şurare. Deadline-ul pentru acest proces este 23 mai 2018“, au transmis în luna martie reprezentanţii Comisiei Euro­pene la solicitarea ZF.

ArcelorMittal vrea să cumpere Ilva, un combinat siderurgic amplasat în sudul Italiei, care produce 12 milioane de tone de produse metalurgice pe an, iar pentru că poziţia sa ar putea deveni prea puternică în siderurgia europeană, Comisia Europeană ia cerut să renunţe la alte capacităţi.

În România, ArcelorMittal nu deţine însă doar combinatul din Galaţi. Grupul controlează şi ArcelorMittal Hunedoara, cu afaceri de 470 de milioane de lei în 2016, cel mai mare business din Hunedoara (5% din rulajul total al judeţului) şi peste 600 de angajaţi. Printre activele deţinute în România se mai numără şi ArcelorMittal Tubular Products din Iaşi (afaceri de 312 mil.lei) şi ArcelorMittal Tubular Products din Roman, judeţul Neamţ (213 mil. lei afaceri şi aproape 900 de angajaţi).

Fostul Sidex este însă cel mai important activ pe care grupul Mittal îl deţine pe piaţa locală, un combinat cu un puternic impact în economia locală.

Miliardarul Lakshmi Mittal a cumpărat combinatul Sidex din GalaţI în 2001 şi a plătit 71 de milioane de dolari. La privatizare, combinatul avea 27.000 de angajaţi faţă de 6.000 în prezent.

 

Cine ar putea cumpăra uzina de la Galaţi

Posibil cumpărător al combinatului de la Galaţi este un joint-venture între giganţii oţelului din Ucraina şi Italia, Metinvest şi respectiv Marcegaglia, au spus anterior pentru Ziarul Financiar surse apropiate tranzacţiei.

Grupul Metinvest este deţinut de oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov şi este cel mai mare grup sidelurgic din Ucraina, cu afaceri de

9,5 miliarde de dolari în 2016. Rinat Ahmetov, cunoscut în România ca patron al lui Şahtior Doneţk, unde a antrenat Mircea Lucescu, controlează prin grupul SCM (Sistem Capital Management) sute de firme din metalurgie, energie, bănci, asigurări, real estate sau telecom. Holdingul SCM, cel mai mare grup privat din Ucraina, are venituri de peste 25 de miliarde de dolari şi peste 300.000 de salariaţi. Pe de altă parte, grupul siderurgic italian Marcegaglia, controlat de familia cu acelaşi nume, are afaceri de 5 miliarde de euro pe an şi 6.500 de angajaţi şi este prezent atât în industria de oţel şi tablă, cât şi în cea de ţevi şi conducte. 

Pe lista cumpărătorilor s-ar mai putea afla şi trustful de oţel Erdemir, care deţine o secţie de tablă silicioasă în Târgovişte, sau grupul austriac Voestalpine, care acum câţiva ani intenţiona să facă un combinat de 5 milioane de tone la Constanţa, potrivit informaţiilor oferite anterior de Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie. 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.04.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.