ZF Top tranzacţii 2018. Douăsprezece din cele mai mari 100 de tranzacţii din istoria României s-au semnat în ultimul an

13 mar 2018 Autor: Cristina Rosca

♦ Ajuns la cea de-a 12-a ediţie, evenimentul ZF Top Tranzacţii aduce la aceeaşi masă cei mai importanţi jucători din domeniul fuziunilor şi achiziţiilor, respectiv vânzători, cumpărători, avocaţi, consultanţi sau bancheri de investiţii.

Anul 2017 a fost unul prolific pentru piaţa locală de fuziuni şi achiziţii, însă nu s-a semnat nicio megatranzacţie, mai exact nicio mutare de peste 500 de milioane de euro. Cea mai recentă astfel de mutare datează din toamna lui 2016 când fondul de investiţii Mid Europa Partners a cumpărat de la Enterprise Investors (un alt fond de inves­tiţii) retailerul Profi pentru 533 mil. euro.

Totuşi, dintre mutările de anul trecut, 12 şi-au făcut loc în clasamentul celor mai mari 100 de tranzacţii din istoria României.

Pragul de intrare în top 100 cele mai mari mutări din M & A a sărit de 100 mil. euro.

Cele mai mari 100 de tranzacţii care s-au semnat până acum în România au o valoare totală de peste 30 de miliarde de euro, potrivit calculelor ZF. Acestea sunt mutările care au creionat piaţa de fuziuni şi achiziţii în capitalism şi care au pus România pe harta unor giganţi internaţionali, fie ei investitori strategici sau financiari.

Activitatea de fu­ziuni şi achiziţii mă­soară cel mai bine gra­dul de interes al in­vesti­torilor străini pentru eco­nomia unei ţări, dar poate fi considerată şi un barometru pen­tru gradul de maturitate al com­paniilor locale.

Nume noi mari – Vitruvian sau JC Flowers – au intrat anul trecut pe piaţa din România, iar alţi giganţi pregătesc terenul. Anul 2018 ar putea aduce o nouă megatranzacţie (de peste 500 mil. euro) sau poate chiar o mutare de peste 1 mld. euro, prima din ultimul deceniu.

Cu cât economia merge mai bine, iar com­paniile sunt mai solide, cu atât investitorii, fie că este vor­ba despre cei financiari sau stra­tegici, vor fi mai interesaţi să cumpere, iar piaţa se va dezvolta.

 

Evenimentul ZF Top tranzacţii 2018 are loc joi 15 martie la hotelul Athénée Palace Hilton din Capitală.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.03.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.