Opinie George Ureche, Director Tranzacţii, PwC România

Sectorul serviciilor medicale - evoluţii în fuziuni şi achiziţii. Ce se întâmplă pe piaţa din România

12 oct 2017 Ziarul Financiar

Perioadele tumultoase creează oportunităţi, iar in ultimii ani le-am înregistrat din plin. În acest mediu volatil, investitorii consideră sectorul serviciilor medicale ca find stabil si sigur – un sector inelastic la turbulenţele economice. Creşterea sectorului este susţinută de câteva tendinţe cu implicaţii pe termen lung: creşterea şi îmbătrânirea populaţiei – creşterea speranţei de viaţă, creşterea incidenţei bolilor cronice, creşterea cererii de servicii de calitate, nevoia continuă de a furniza serviciile într-un mod cât mai eficient.

Impulsionate de aceste tendinţe şi ajutate de ratele scăzute ale dobânzilor şi  de disponibilitatea imediată a capitalului, fondurile de investiţii au dus valoarea totală declarată a tranzacţiilor în sectorul serviciilor de sănătate la 36,4 miliarde dolari în 2016, cel mai înalt nivel de după 2007. 

Investitorii au căutat cu predilecţie ţinte de achiziţie în zone mai puţin expuse reglementărilor, incluzând aici servicii externalizate, servicii IT dedicate sectorului medical sau furnizori de servicii de sănătate cu plată, preponderant adresate segmentului de retail.

Într-o piaţă cu mai mulţi investitori care doresc să achiziţioneze un număr limitat de ţinte interesante, evaluările au continuat să crească. Printre cumpărători se află fonduri de investiţii private generaliste, investitori în tehnologie, fonduri suverane, fonduri de pensii şi fonduri de investiţii personale (family offices), cât şi investitori strategici.

Investitorii din piaţa serviciilor medicale la nivel global au vizat în special liderii de sector, au analizat eficienţa operaţională şi au căutat administrarea riscului în tranzacţie.

Companiile care sunt lideri în sectorul în care operează pot să reziste mai bine fluctuaţiilor macroeconomice. Marea majoritate a tranzacţiilor din top 10 realizate în 2016 au implicat lideri în sector. Atunci când investitorii nu se mai pot baza pe creşterea multiplilor utilizaţi în tranzacţie ca factor esenţial în generarea rentabilităţii investiţiei, devine foarte important ca ţintele de investiţii să aibă o strategie clară de creştere a veniturilor şi profiturilor prin creştere organică, achiziţii sau vânzări.

Indiferent de contextul economic sau de reglementările sectoriale, companiile din domeniul medical sunt şi vor fi într-o continuă presiune de a oferi serviciile într-un mod cât mai eficient. Acest aspect creează o oportunitate foarte bună pentru investitori – de a ajuta companiile din portofoliu să devină mai eficiente şi mai competitive, prin optimizarea costurilor, vânzarea operaţiunilor neesenţiale şi achiziţii ce consolidează zonele cheie de expertiză. Investitorii au început să recunoască valoarea companiilor care utilizează sisteme IT avansate sau externalizează anumite servicii, pentru a fi cât mai eficiente.

Într-o piaţă cu evaluări mari şi randamente puţin predictibile, investitorii împart riscurile tranzacţiilor, prin parteneriate cu alte fonduri cât şi cu investitori strategici. Tranzacţiile mari necesită o pregătire atentă, iar mulţi investitori intră în astfel de tranzacţii cu planuri foarte precise în ceea ce priveşte creşterea şi optimizarea.

Activitatea tranzacţiilor în sectorul serviciilor medicale private la nivel European

In Europa se observa o scădere a numărul de tranzacţii in 2016 la 126 în comparaţie cu anul 2015, care a înregistrat un record de 145 de tranzacţii. 

În tranzacţiile în care au fost implicate fondurile de investiţii, multiplii de EBITDA utilizaţi au înregistrat creşteri continue în ultimii 5 ani, iar domeniul serviciilor medicale nu a fost o excepţie. Faptul ca o bună parte a profiturilor obţinute în tranzacţii este generată de creşterea multiplilor de EBITDA reprezintă doar o faţetă a lucrurilor.  S-a observat ca în trei sferturi dintre cazuri valoarea de vânzare a fost mai mult decât dublă comparativ cu valoarea de achiziţie, în jumătate de cazuri valoarea a crescut de cel puţin 3 ori. Creşterea valorii companiei este dată în multe cazuri de creşterea EBITDA, prin creştere organică, achiziţii şi divizări/vânzări.  Marea majoritate a companiilor şi-au atins ţintele de venit, dar 60% dintre ele au ratat ţintele de profitabilitate. Costurile salariale au pus presiune pe profitabilitate, iar lipsa unui personal specializat în anumite zone a amplificat această presiune. Observaţiile au la bază analiza a 20 de tranzacţii derulate în piaţa serviciilor medicale din Europa în perioada 2007-2016, tranzacţii ce au făcut publice datele financiare la data achiziţiei cat si la data vânzării.

Activitatea tranzacţiilor în sectorul serviciilor medicale private la nivelul României

Valoarea totală a tranzacţiilor realizate pe piaţa serviciilor medicale private în 2016 in Romania a fost de aprox. 150 milioane de Euro.  Numărul tranzacţiilor în 2016 a fost cu aprox. 45% mai mare fată de 2015, cu o valoarea medie de 1.2 mil euro.

Printre principalii factori care au stat la baza acestei creşteri sunt interesul crescut al fondurilor de investiţii/jucătorilor strategici străini în piaţa locală de servicii medicale private, dar si determinarea principalilor jucători locali din sector de consolidare a poziţiei pe piaţă.

 

Anul 2017 înregistrează o dinamica asemănătoare cu 2016.  Este de aşteptat ca principalii jucători să continue investiţiile în extinderea cu clinici noi şi să dezvolte spitale de specialitate (de ex. pediatrie, ortopedie, obstetrica-ginecologie). Această piaţa este în plin avânt, iar principalii actori sunt susţinuţi de investitori financiari foarte puternici, cu dorinţă de creştere, pe fondul unei cereri de servicii de calitate în creştere accelerată şi a unei baze de clienţi foarte diversificate. Liderii pieţei si-au extins acoperirea în teritoriu. Medlife a achiziţionat Anima si Almina Trading. Mid Europa Partners/ Regina Maria a achiziţionat Ixia Medica, Top Biopsy si Elite in Bucureşti, Prompt Urg si Santomar in Cluj,  Centrul Medical Gastromond in Constanta.

Romania se păstrează în topul pieţei de tranzacţii pe fondul faptului că este performantă şi atractivă din perspectiva stabilităţii şi creşterii macroeconomice, care susţine apetitul investiţional în România. Contextul politic regional este de asemenea favorabil României.

George Dorobantu, Director de Strategie, Regina Maria:

Pe o piaţă care se apropie de un miliard de euro, conform estimărilor REGINA MARIA, tonul este dat de cei care au maturitatea medicală şi resursele financiare necesare pentru a susţine creşterea segmentului de servicii medicale private. Iar Reţeaua de sănătate REGINA MARIA a demonstrat că le are pe ambele.

În ultimii trei ani, sectorul serviciilor medicale private a fost unul dintre cele mai dinamice în ceea ce priveşte tranzacţiile, lucru vizibil atât prin prisma numărului de tranzacţii încheiate (peste 15 tranzacţii relevante înregistrate în 2016, comparativ cu 10 tranzacţii raportate în 2015), cât şi din perspectiva valorii tranzacţiilor, estimarea fiind că, în 2016, au fost investite peste 150 de milioane de Euro pentru finalizarea preluărilor.

Fady Chreih, CEO, Regina Maria:  Numai REGINA MARIA a finalizat, de la începutul acestui an, 5 tranzacţii de preluare a altor jucători din piaţă. ”Căutăm companii specializate pe anumite nişe medicale sau lideri regionali, împreună cu care să fructificăm la maxim oportunităţile de dezvoltare din piaţă. Mizăm pe parteneriate de lungă durată, tocmai de aceea strategia este să achiziţionăm jucători în care vedem potenţialul de creştere şi dezvoltare alături de REGINA MARIA.”, precizează Fady Chreih, CEO-ul Reţelei de sănătate REGINA MARIA.

”Toate achiziţiile noastre merg foarte bine şi au crescut atât ca volum, cât şi ca valoare. Sunt parteneriate care funcţionează şi care evoluează foarte bine, iar acest lucru este vizibil pentru fondatori, dar mai ales pentru pacienţi”, punctează Fady Chreih.

REGINA MARIA a făcut 11 tranzacţii doar în ultimul an şi jumătate. De-a lungul timpului, REGINA MARIA a fost parte a 21 de tranzacţii majore: a preluat integral 18 jucători din piaţă – fiind singurul furnizor medical privat cu un astfel de portofoliu, şi a fost implicată în 3 tranzacţii de schimbare a acţionariatului propriu.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.