România a atras doar 7% dintre tranzacţiile din regiune în 2017

7 mar 2018 Autor: Cristina Rosca

♦ România are o cotă de piaţă mai bună în volum decât în valoare, semn că se încheie deal-uri mai mici pe piaţa locală.

În România s-au semnat anul trecut 153 de tranzacţii, respectiv 7,2% din numărul total de acorduri încheiate în regiunea Europei Centrale şi de Est. Ca valoare, piaţa locală contribuie cu doar 4,5% la piaţa de 71,5 mld. euro în 2017, conform calculelor ZF pe baza datelor disponibile în raportul anual al casei de avocatură CMS şi al Euromoney (EMIS).

România este astfel o piaţă încă mică în economia întregii regiuni ce cuprinde 15 pieţe. Europa Centrală şi de Est cuprinde Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Muntenegru, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina.

Datele arată că România are o cotă de piaţă mai bună în volum decât în valoare, semn că se încheie deal-uri mai mici pe piaţa locală ca în alte pieţe.

România s-a situat anul trecut pe locul cinci în regiune după valoarea medie a tranzacţiilor semnate, de 21,2 mil. euro, arată raportul anual al Euromoney (EMIS) şi al casei de avocatură CMS. Cele mai interesante pieţe pentru investitori, fie ei strategici sau financiari, sunt Polonia, Cehia, Rusia şi Turcia.

Cele două din urmă sunt atrăgătoare prin prisma populaţiei numeroase şi a suprafeţei generoase. Polonia şi Cehia sunt, prin comparaţie cu România, economii mai puternice, mai mature, şi cu o putere de cumpărare pe măsură, iar acest lucru atrage atenţia companiilor şi a fondurilor de investiţii.

În România lui 2017 s-au semnat peste 150 de tranzacţii care au avut ca ţintă o companie locală sau cu activitate semnificativă în România, valoarea totală a acestora sărind de 3,2 mld. euro. Potrivit raportului, anul trecut piaţa de fuziuni şi achiziţii a atins un nivel maxim al ultimilor şase ani atât în volum cât şi în valoare. Mai mult, analiştii estimează că trendul ascendent va continua pe fondul unei evoluţii bune a consumului şi a economiei în ansamblul său.

Cea mai mare tranzacţie din 2017 a fost cea prin care Enel a cumpărat pentru 401 mil. euro pachete minoritare la Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia. Această mutare vine în contextul în care 2012 statul şi-a exercitat clauza de exit din contractul de privatizare a E-Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia. Suma finală a fost stabilită însă în urma unui proces la Curtea de Arbitraj de la Paris, deoarece statul cerea peste jumătate de miliard de euro, iar Enel avansa o sumă de circa 200 mil. euro.

Pe poziţia următoare se află dea-lul prin care fon­dul de investiţii Penta Investment a plătit circa 350 mil. euro pentru grupul A & D Pharma, ce cu­prin­de liderul pieţei de distribuţie şi jucă­torul nu­mă­rul doi din retailul de profil, far­ma­ciile Sensiblu şi Punkt. Podiumul este com­pletat de preluarea de către Banca Transilvania a Banc­post.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.03.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.