Piaţa de fuziuni şi achiziţii, la maximul ultimilor şase ani. „Cele mai mari cinci deal-uri vin din domenii diferite, semn că economia e echilibrată. Investitorii pariază pe România şi în 2018”

31 ian 2018 Autor: Cristina Rosca

♦ În 2017 s-au semnat peste 150 de tranzacţii care au avut ca ţintă o companie locală sau cu activitate semnificativă în România, valoarea totală a acestora sărind de 3,2 mld. euro ♦ Cele mai mari zece mutări au ţinut în spate 65% din valoarea pieţei, semn că încă există o polarizare ♦ Valoarea medie a unei tranzacţii a sărit de 21 mil. euro, faţă de 14 mil. euro în 2016.

„Activitatea economică spec­­taculoasă şi creşterea PIB-ului pe mai multe pie­ţe din Europa Cen­trală şi de Est a făcut ca numărul de tranzacţii totale să posteze un avans de 6%. În 2017 au apărut o serie de staruri regionale. Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a crescut sănătos, cu 13% în volum şi 64% în valoare”, spun Helen Rodwell şi Radivoje Petrikic, parteneri CEE corporate practice în cadrul casei de avocatură CMS. Aceasta a lansat un raport regional pe piaţa de fuziuni şi achiziţii împreună cu Euromoney (EMIS).

Potrivit raportului, anul trecut piaţa de fuziuni şi achiziţii a atins un nivel maxim al ultimilor şase ani atât în volum cât şi în valoare. Mai mult, analiştii estimează că trendul ascendent va continua pe fondul unei evoluţii bune a consumului şi a economiei în ansamblul său.

Analiştii de la CMS şi EMIS remarcă în cazul pie­ţei locale de fuziuni şi achiziţii nu doar evo­luţia pozitivă, ci şi faptul că valoarea dea­l-u­rilor a crescut. Mai mult, cele mai mari cinci acorduri provin din domenii diferite (e­ner­­gie, farma, bancar, producţie şi imobi­lia­re), semn că economia este echilibrată, fapt ce va atrage interesul investitorilor şi în 2018.

„În pofida discuţiilor din piaţă că piaţa europeană de profil începe să se încălzească, noi credem că în continuare este o perioadă prolifică pentru investiţii medii în Europa Centrală. Ne place piaţa poloneză, dar şi cealaltă piaţă mare din regiune, România. Concurenţa pentru deal-uri de 20-50 mil. euro (valoare de piaţă) este mai mică decât pe alte pieţe, iar noi credem că aşteptările de preţ sunt încă rezonabile”, adaugă şi Billa Watson, managing partner al fondului de invesţiţii Value4Capital. Fondul cunoaşte piaţa din România, deţinând o participaţie minoritară la operatorul de servicii medicale private MedLife, participaţie vândută prin listarea la bursa din Bucureşti în decembrie 2016.

Anul trecut cele mai multe dealuri din România au fost într-adevăr în plaja zecilor de milioane de euro, însă au existat şi acorduri care au sărit de pragul de 100 de milioane de euro, arată raportul CMS şi EMIS. Cea mai mare tranzacţie a fost cea prin care Enel cumpără pentru 401 mil. euro pachete minoritare la Enel Distribuţie Muntenia, Enel Energie Muntenia. Această mutare vine în contextul în care 2012 statul şi-a exercitat clauza de exit din contractul de privatizare al E-Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia. Suma finală a fost stabilită însă în urma unui proces la Curtea de Arbitraj de la Paris deoarece statul cerea peste jumătate de miliard de euro, iar Enel avansa o sumă de circa 200 mil. euro.

Pe poziţia următoare se află dealul prin care fondul de investiţii Penta Investment a plătit circa 350 mil. euro pentru grupul A & D Pharma ce cuprinde liderul pieţei de distribuţie farma şi jucătorul numărul doi din retailul de profil, mai exact farmaciile Sensiblu şi Punkt. Podiumul este completat de preluarea de către Banca Transilvania a Bancpost.

Datele arată un interes crescut pentru România atât din partea investitorilor strategici, cât şi a celor financiari, respectiv fonduri de investiţii.

“Piaţa de fuziuni şi achiziţii a fost una activă în 2017 şi ne aşteptăm să vedem că acest lucru se va menţine şi în 2018. O piaţă interesantă din Europa Centrală şi de Est a fost România. Jucători strategici internaţionali şi fonduri de investiţii au fost interesate de România. Un exemplu clar a fost în cazul vânzării retailerului Profi, cumpărat în final de Mid Europa Partners (pentru 533 mil. euro în noiembrie 2016 – n.red.)”, spune Hedde Draper, head of corporate finance advisory pentru Austria şi Europa Centrală şi de Est în cadrul Unicredit. El adaugă faptul că România este una dintre cele mai mari pieţe din regiune şi este percepută de investitori ca relativ stabilă şi atractivă pentru dezvoltare.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.02.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.