ANALIZĂ ZF

Fondurile de investiţii sunt responsabile pentru doar una din şase tranzacţii încheiate în 2017 pe piaţa românească

3 mai 2018 Autor: Cristina Rosca

♦ Fondurile de investiţii au pariat peste 1,3 mld. euro pe România de anul trecut până în prezent. Investitorii strategici rămân majoritari, atât în valoare cât şi în volum ♦ Mai exact, fondurile de investiţii sunt responsabile pentru doar 16% dintre tranzacţiile încheiate anul trecut pe piaţa locală, aceasta fiind una dintre cele mai mici ponderi din regiune, arată datele raportului M&A Barometer 2017 realizat de compania de audit şi consultanţă EY.

Prin comparaţie, în Cehia, Ungaria sau Polonia una din trei achiziţii are în spate un fond de investiţii. Situaţia poate fi expli­cată şi prin faptul că aceste state au economii mai dezvol­tate decât a României, astfel că şi afacerile aflate la vânzare sunt pe măsu­ră. Multe fonduri de investiţii se uită după ţinte de chiar peste 200 mil. euro, numărul acestora fiind mic pe piaţa din România.

Totuşi, în ultimii ani tot mai multe fonduri de investiţii - noi şi vechi - îşi întorc privirea către piaţa locală, campioană europeană când vine vorba de creşterea economiei şi a consumului.

Cea mai importantă mutare a unui fond de investiţii anul trecut a fost preluarea grupului A & D Pharma de către cehii de la Penta Investment, o mutare estimată la 350-400 mil. euro. Aceasta a fost a doua cea mai mare tranzacţie de pe piaţa locală de anul tre­cut, fondul de investiţii preluând dis­tri­buitorul Mediplus şi far­maciile Sensiblu şi Punkt, cu afaceri cumu­la­te de peste 1,3 mld. euro. Acelaşi fond era deja activ de doi ani pe piaţa pariurilor sportive şi preluase tot în vara lui 2017 lanţul de farmacii Arta de la o familie de antrepre­nori locali.

„Am remarcat pe piaţă în general că au apă­rut investitori care an­terior nu erau interesaţi de România. Un motiv poate fi şi faptul că au apă­rut tranzacţii de valori mai mari. Mai mult, unele dintre fon­durile mari şi-au redus pragul de intrare şi se uită acum şi către partea aceas­tă a lumii“, spunea recent Florin Vasilică, partener şi head of transaction advisory services în cadrul companiei de audit şi consultanţă EY. Emma Capital, Vitruvian şi JC Flowers sunt doar câteva dintre numele noi de pe piaţa locală când vine vorba de investitori financiari.

Cele mai mari tranzacţii făcute de investitori financiari în 2017 şi 2018 au o va­loare cumulată de peste 1,3 mld. euro, potrivit es­timărilor ZF. Anul trecut s-au semnat 145 de tranzacţii cu o valoare cumulată de aproape 5,2 mld. dolari (4,2 mld. euro), ambii indicatori fiind pe creştere, arată raportul M & A Barometer al EY. Investitorii strategici rămân majoritari.

Prin comparaţie, în Polonia, cea mai puternică economie din Europa Centrală şi de Est, fondurile de investiţii sunt mai active, însă şi piaţa este mai mare. „Pentru fondurile regio­nale însă, România este mai puţin explorată decât ţările din grupul Vişegrad, aşa că există interes“, adaugă Vasilică.

Primele fonduri de investiţii şi-au întors privirea către România acum mai bine de două decenii, când economia locală abia învăţa primele lecţii despre capitalism. Apoi, banii au început să vină, după care s-au oprit. Şi tot aşa o vreme. În linie cu evoluţia economiei. În timpul crizei financiare investi­torii au devenit mai atenţi, mai precauţi, astfel că numărul tranzacţiilor şi valoarea lor totală au scăzut.

Odată cu revenirea economiei pe un trend ascendent, piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A) şi-a reînceput şi ea urcarea. Fondurile de investiţii nu au întârziat să apară. Tendinţa coincide cu efervescenţa din private equity la nivel global. ?Istoric, cea mai mare tranzacţie făcută până acum de un fond de investiţii în România datează din 2016, mai exact din noiembrie, moment în care a fost semnată. Ea a fost finalizată însă în primul trimestru din 2017. Mutarea a avut loc între două fonduri de investiţii, Mid Europa Partners la cumpărare şi Enterprise Investors la vânzare. Retailerul Profi, care are astăzi circa 700 de magazine şi afaceri de aproximativ 1 mld. euro, a fost preluat pentru 533 mil. euro.

Atât în România, cât şi în regiune domină încă investitorii strategici. „În toate statele din regiune marea majoritate a tranzacţiilor au fost finalizate de către investitori strategici. Totuşi, ponderea acestora scade de la 78% în 2016 la 72% anul trecut“, spun analiştii EY. Regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est este formată din Bulgaria, Croaţia, Cehia, Grecia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia        şi Turcia. În Croaţia, 96% dintre tranzacţii au avut de partea cumpărătorului un investitor strategic, pe poziţiile următoare aflându-se Serbia (95%) şi România (84%). De partea cealaltă a baricadei se află Slovacia, Ungaria şi Slovenia unde ponderea investitorilor financiari este de 43%, 36% şi 36%, potrivit EY.

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.05.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.