EY România: Piaţa globală de listări publice iniţiale a crescut cu 28% în T1 şi perspectiva rămâne pozitivă; taxarea redusă a dividendelor atrage investitori în România

17 apr 2018 Autor: Roxana Rosu

Capitalul global atras de listările publice iniţiale a înregistrat o creştere de 28% în primul trimestru, în timp ce numărul de listări s-a redus cu 27% faţă de perioada similară a anului trecut, valoarea atrasă de regiunea EMEIA (Europa, ORientul Mijlociu, India şi Africa)  fiind de trei ori mai mare decât în 2017, datorită mega-tranzacţiilor, arată un studiu EY.

"Creşterea valorii atrase în IPO-uri la nivel global a depăşit-o pe cea a numărului de oferte publice înregistrate în acest prim trimestru. Antrenată de tranzacţiile mai mari, activitatea IPO la nivel global a început cu o creştere puternică a valorii atrase în timpul unui trimestru care tradiţional este cel mai slab al anului, în ciuda scăderii numărului de tranzacţii. Cu toate acestea, volatilitatea pieţei din luna februarie a mai temperat puţin încrederea investitorilor, încetinind avântul luat în anul calendaristic 2017, care a consemnat o perioadă de 12 luni cu cele mai mari performanţe din 2007 încoace. Privind înainte, perspectiva rămâne pozitivă pe multe pieţe şi ne aşteptăm să continuăm să vedem noi oferte din partea unei game largi de emitenţi, incluzând aici companii mari de tehnologie, cu creştere rapidă, listări transfrontaliere, firme desprinse din altele mai mari şi întreprinderi cu capital de stat.", spune Florin Vasilică, Lider Asistenţă în tranzacţii EY România.

În primele trei luni din acest an, piaţa globală a listărilor publice iniţiale a atras 42,8 miliarde dolari, în timp ce, cu 287 de oferte publice, volumul acestora a scăzut cu 27% faţă de primul trimestru din 2017, când s-a înregistrat cel mai mare număr de listări publice pentru un prim trimestru din 2007 încoace.

În România continuă un trend în care companiile private găsesc listarea la bursa drept o alternativă bună de finanţare sau de exit al investitorilor financiari. În februarie 2018, a avut loc listarea Purcari (49% pentru 186 milioane RON) prin care Horizon Capital a făcut un exit parţial, anunţând astfel startul unor mişcări de creştere şi consolidare în segmentul de vin. Cea mai mare listare din 2017 a fost a  DIGI Communications, care a vândut o participaţie de 25,6% în valoare de 944 milioane RON. Totodată, s-au listat AAGES (15% pentru 5,5 milioane RON), Transilvania Broker de Asigurare (25% pentru 9 milioane RON) şi Sphera Franchise Group (25% pentru 285 milioane RON).

Alături de listarea celor patru companii private, piaţa românească de capital s-a remarcat şi prin nivelul redus de taxare al dividendelor, un factor care va continua să atragă investitori.

La nivel global, regiunea Asia-Pacific continuă să domine activitatea IPO după numărul de listări.

Pieţele din regiunea EMEIA au atras 16 miliarde dolari în primul trimestru 2018, într-un număr de 86 de tranzacţii, situându-se pe locul al doilea, după Asia-Pacific, în funcţie de numărul de tranzacţii. Valoarea atrasă a crescut cu 191% ca urmare a mega-tranzacţiilor. Regiunea a înregistrat două din top trei IPO-uri şi cinci dintre cele mai importante douăzeci de tranzacţii de la nivel global din T1 2018.

În activitatea din regiune, Europa a cumulat 39 de oferte şi 14,7 miliarde dolari, din care şase oferte au atras 9,8 miliarde USD.

Pieţele emergente au contribuit puternic la performanţa IPO globală, bursele Bombay şi National din India au înregistrat o creştere de 14% a câştigurilor atrase faţă de T1 2017 şi o uşoară creştere (5%) a numărului de tranzacţii (39 de IPO-uri). Orientul Mijlociu a marcat o creştere de 17% a capitalului atras, fostele întreprinderi de stat, firmele de familie şi cele susţinute de fondurile de investiţii cu capital privat fiind aşteptate să stimuleze activitatea IPO în lunile care vin.

"Regiunea EMEIA s-a bucurat de un prim trimestru puternic pozitiv, cu o serie de mega-tranzacţii europene care au avut loc până în cea de-a doua jumătate a lunii martie, împingând capitalul atras către cel mai înalt nivel pentru primul trimestru al anului din T1 2015 până în prezent. Ne aşteptăm ca aceste tranzacţii să fie nişte adevărate deschizătoare de drumuri care să pregătească terenul pentru un trimestru doi mult mai activ. În condiţiile în care pieţele din India performează bine, iar Orientul Mijlociu oferă un flux constant de tranzacţii, perspectivele pentru prima jumătate de an în regiunea EMEIA sunt pozitive.", a mai spus Florin Vasilică.

Activitatea IPO din 2018 pare promiţătoare, alimentată de pieţe de capital puternice şi de câştiguri solide ale companiilor. În ciuda creşterii aşteptate a ratei dobânzilor din cursul acestui an şi a incertitudinii legate de politicile comerciale potenţiale, încrederea constantă a investitorilor încurajează un flux sănătos de activitate în toate sectoarele şi pe toate pieţele în acest an.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.