Deloitte: Observăm un interes în creştere din partea investitorilor dispuşi să aloce peste 100 de milioane de euro per tranzacţie

8 oct 2018 Autor: Roxana Rosu

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a avut o vară fierbinte în trimestrul al treilea, cu tranzacţii a căror valoare anunţată a fost de 809 milioane de euro în total, mai mult decât dublu faţă de cele 391 mil. euro din tri­mes­trul al doilea, potrivit unei analize reali­za­te de Deloitte care arată că tran­zacţiile cu va­lori anunţate, de peste 5 mil. euro, tota­lizau în primele nouă luni 1,45 mld. euro. 

Valoarea este uşor sub nivelul din perioada similară a anului trecut, când fuseseră monitorizate 28 de tranzacţii, cu o valoare anunţată de 898 mil. euro. 

Pe de altă parte, în opinia analiştilor Deloitte, valoarea totală a pieţei, inclusiv tran­zacţiile care nu au avut o valoare comunicată, a fost în T3/2018 între 1,4 şi 1,6 miliarde de euro, cu aproximativ 15% mai mult decât în perioada si­milară din 2017.

Din cele 27 de tranzacţii mo­nitorizate în perioada analizată, numai o trei­me a avut valoarea anunţată oficial sau care poate fi calculată pe baza datelor publice. Astfel,  companiile menţin tendinţa  de a nu face publică valoarea tranzacţiei.

„Suntem martorii unei efervescenţe în pia­ţa tranzacţiilor, atât pe plan local, cât şi pe plan internaţional, cu impact asupra subsi­dia­relor din România. Tranzacţiile încheiate în trimestrul trei sunt îndeosebi cele începu­te în primele luni ale anului 2018 pe baza ci­fre­lor din 2017 care au fost foarte bune în toa­te do­meniile“, a spus Ioana Filipescu, parte­ner corporate finance, Deloitte România.

Cele mai mari tranzacţii anunţate în tri­mes­trul al treilea al anului 2018 au fost achi­zi­ţia de către Advent International a gru­pu­lui Zentiva, inclusiv Zentiva SA România, fostul Sicomed (valoare calculată la 287 mil. euro, aplicând multiplul EBITDA al tran­zac­ţiei la rezultatele Zen­tiva SA din 2017), vânzarea Agricost către grupul Al Dahra, cea mai mare tranzacţie din agricultură în România (valoare: 200 de milioane de euro) şi achiziţia unui pachet de 7,5% din UiPath de către un consorţiu de investitori condus de Sequoia Capital, la o evaluare de 2,6 miliarde de euro (valoare: 194 de milioane de euro).

De asemenea, achiziţia de către fraţii Pavăl a proiectului de birouri The Bridge de la Forte Partners  (valoare necomunicată) şi vânzarea de către fondul de investiţii Abris a firmei de curierat Urgent Cargus către fondul de investiţii Mid Europa, cea mai mare tranzacţie din acest domeniu de până acum (valoare necomunicată) sunt pe lista marilor mutări din acest an.

„Activitatea din piaţa de fuziuni şi achiziţii rămâne intensă. Observăm un interes în creştere atât din partea investitorilor strategici, cât şi din partea celor financiari, care doresc să investească sume de peste 100 de milioane de euro per tranzacţie. Cu 12 tranzacţii de peste 100 de milioane de euro în primele nouă luni, sunt şanse mari ca până la sfârşitul anului să depăşim recordul de mari tranzacţii stabilit anul trecut“, a concluzionat Ioana Filipescu.

Cele mai dinamice sectoare au fost cel imobiliar, urmat de bunurile de larg consum şi sănătate şi farmaceutice, în creştere puternică datorită avansului puterii de cumpărare, dar şi tehnologiei informaţiei.

Piaţa de M & A din România a revenit pe un trend ascendent în ultimii trei ani, susţinută de evoluţia favorabilă a consumului pe de-o parte şi a economiei în ansamblul său pe de alta. Anul trecut Deloitte estimează avansul pieţei de fuziuni şi achiziţii la 15% faţă de 2016, până la un nivel de 4 - 4,6 mld. euro. Au fost luate în calcul valorile publice ale tranzacţiilor anunţate. În cazul celorlalte s-a făcut o estimare individuală. 

Ioana Filipescu estima în ianuarie 2018 că această piaţă se va menţine şi în acest an la nivelul de peste 4 mld. euro, acesta fiind un semnal pozitiv.  În 2017 au fost semnate 15 tranzacţii de peste 100 mil. euro, de două ori mai multe decât în anii anteriori.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.10.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.