Piaţa de fuziuni şi achiziţii

Deloitte: o singură tranzacţie de peste 100 mil. euro în primele trei luni din 2018

16 apr 2018 Autor: Roxana Rosu

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a înregistrat o va­loa­re de 258 mil. euro în primul trimestru din 2018, nivel sem­ni­ficativ mai scăzut comparativ cu cel înregistrat în primul tri­mes­tru din 2017, arată o analiză a Deloitte România rea­lizată pe baza surselor publice şi a tranzacţiilor cu valoare co­mu­nicată.

Adăugând însă tranzacţiile cu valoare necomunicată, to­­talul pieţei este între 500 şi 600 mil. euro, la fel ca  în perioada similară a anului trecut, conform estimărilor Deloitte.

„După finalul anului 2017, care a reprezentat un record, activitatea de fuziuni şi achiziţii a debutat lent, însă rămâ­nem optimişti în ceea ce priveşte evo­lu­ţia din a­cest an a pie­ţei de M&A. Am con­­ta­bi­lizat o sin­gură tran­­­­zacţie cu o va­­­­­loare a­nun­­­ţată ofi­cial de pes­te 100 mil. euro în acest in­­ter­­­val com­­­­­­­parativ cu cinci în ulti­mul tri­­mestru din 2017”, a spus Ioana Fili­pes­cu, partener con­­­sul­­tanţă fuziuni şi achi­­­ziţii, Deloitte Româ­nia.

În total, au fost anunţate 19 tranzacţii în primul trimestru din acest an, inclusiv cele a căror valoare nu a fost anunţată oficial.

În perioada similară din 2017 erau anunţate 30 de tranzacţii.

„Finanţarea în serie B prin care start-up-ul românesc UiPath a atras trei dintre cele mai puternice fonduri din sectorul de tehnologie din lume a creat primul unicorn din sectorul de IT din România, o premieră pentru mediul local de business, care a pus definitiv România pe harta marilor investitori specializaţi în tehnologie.“

„UiPath, companie cu o evoluţie fulgerătoare, confirmă ascensiunea sectorului IT, vedeta economiei româneşti din ultimii ani. Ne aşteptăm să vedem şi în viitor numeroase alte tranzacţii în acest domeniu, unde numărul start-up-urilor este în creştere“, a mai spus Ioana Filipescu.

Analiza Deloitte exclude tranzacţiile cu o valoare mai mică de 5 milioane de euro, iar în primul trimestru al acestui an au fost anunţate un număr semnificativ de tranzacţii sub acest nivel.

 

Cele mai mari tranzacţii din primul trimestru 2018:

1. Finanţarea în serie B acordată de către Accel, Capital G şi Kleiner Perkins Caufield & Byers start-up-ului românesc UiPath, specializat în dezvoltarea de soluţii pentru automatizarea proceselor interne cu ajutorul roboticii (153 mil. dolari). Tranzacţia marchează o premieră pentru sectorul de IT, UiPath devenind primul unicorn românesc, un start-up a cărui evaluare a depăşit un miliard de dolari.

2. Achiziţia de către Unilever a producătorului de îngheţată Betty Ice, la finalul unei proceduri competitive de vânzare (valoare necomunicată oficial).

3. Cumpărarea de către GreenGold Asset Management AB/KB a Cascade Empire şi a diviziei de management forestier Ocol Silvic Cascade Empire de la grupul Schweighofer. Cascade Empire deţinea peste 14.000 de hectare de păduri în România (valoare necomunicată oficial).

 

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.04.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.