Grupul Softvision, cu peste 1.000 de angajaţi în 5 oraşe din România, preluat de gigantul american Cognizant într-o tranzacţie de 550 mil. dolari

7 oct 2018 Autor: Adrian Seceleanu

Softvision a fost înfiinţată de românul Laurenţiu Russo - care a studiat şi şi-a început cariera în SUA, lucrând pentru companii precum AMD şi HP.

Softvision, o companie de software înfiinţată în 1994 de românul Laurenţiu Russo, care a devenit un furnizor global de software şi servicii de consultanţă IT ce deţine în România aproximativ o jumătate din numărul de angajaţi la nivel internaţional, a fost preluată de furnizorul american de ser­vicii de IT Cognizant Technology, cu afa­ceri de peste 14,8 mld. dolari în 2017, conform unui anunţ al celor două companii. În urmă cu câteva zile agenţia de ştiri Reuters a scris că tranzacţia este aproape de a fi sem­na­tă şi a avansat, citând surse apropiate dis­cu­ţiilor, o valoare a tranzacţiei de 550 mil. dolari.

„Softvision îşi va menţine structura ac­tua­lă, echipa de conducere şi bandul. Vom fi echipa cheie pentru dezvoltarea de noi produse digitale pentru piaţa nord americană, acolo unde se desfăşoară astăzi majoritatea businessului Cognizant şi Softvision“, a declarat Andres Angelani, CEO al Softvision. Tranzacţia ar putea fi încheiată în ultimul trimestru din acest an, a adăugat el.

„Softvision anunţă dezvoltarea globală a companiei la un nivel fără precedent prin tranzacţia cu Cognizant, unul dintre cei mai mari jucători la nivel global, cu peste 261000 de angajaţi, prezent în Fortune 500 şi pe locul 3 în top 10 al Global IT Service Providers. Tranzacţia va fi finalizată până la sfârşitul anului 2018. Cu o istorie de peste 20 de ani, Softvision este un partener transformaţional de încredere pentru portofoliul său de clienţi prezenţi în Fortune 500, nume sonore la nivel internaţional din diferite domenii de activitate. Tranzacţia cu Softvision este un pas important în strategia Cognizant, sinergia creată prin îmbinarea competen­ţelor ambelor companii plasează Cognizant în topul celor mai renumite companii de software din lume, oferind clienţilor săi soluţii inovative scalabile la cote globale“, conform anunţului companiei.

Tranzacţia este una spectaculoasă şi anunţă o perioadă de creştere abruptă pentru grup, a comentat Laurenţiu Russo, fondatorul Softvision. „Este un pas specta­culos în istoria Softvision, istorie ce a început în urmă cu 20 de ani în Cluj-Napoca, Româ­nia. Traseul nostru va continua să fie abrupt as­cen­dent şi în acest rol de vârf de lance al Cognizant Digital Business. Succesul nostru este bazat în totalitate pe expertiza de neegalat a inginerilor noştri de software din România, iar acum Cognizant ne va aduce scala globală de care aveam nevoie. Vom continua să oferim soluţii software de ultimă generaţie pentru marile branduri ale lumii“.

Softvision are în România mai multe studiouri de dezvoltare, în Cluj-Napoca, Baia Mare, Bucureşti, Timişoara şi Iaşi, cu un număr me­diu de angajaţi de 1.139  anul tre­cut, conform datelor de la Finanţe. Softvision este unul dintre cei mari 10 angajatori din industria de software din România după nu­mă­rul mediu de angajaţi din 2017, con­form unei analize a ZF pe baza datelor de la Finanţe.

Softvision a raportat în 2017 în România afaceri de 195,9 mil. lei (42,9 mil. euro), în creştere cu 8% faţă de anul precedent. Softvision avea la nivel global aproximativ 2.400 de angajaţi, ceea ce înseamnă că în România se află aproximativ o jumătate din oameni.

„Achiziţia ar ajuta Cognizant să se extindă pe segmentul de servicii de cloud şi să atace mai eficient segmentul de servicii de outsourcing al rivalilor de la Accenture şi IBM“, comentase Reuters.

Cognizant nu avea afaceri în România, ci avea birouri în ţări precum Ungaria sau Polonia.

Laurenţiu Russo este în prezent director tehnic al grupului. Russo are şi afaceri imobiliare în România, una dintre ele fiind hotelul afiliat reţelei DoubleTree by Hilton din Cluj Napoca.

 

În 2016 Softvision a fuzionat cu Software Paradigms International (SPI), una dintre cele mai mari companii din SUA, ca parte a planurilor de extindere globală. Compania nu a publicat date despre veniturile din 2017.

 

Scurt CV

Laurenţiu Russo, un antreprenor extrem de discret cu care nu există interviuri şi nici imagini pe internet, cu excepţia uneia singure disponibile pe site-ul companiei sale, şi-a început cariera la producătorul american de chipuri AMD în 1994 în departamentul de dezvoltare software, unde a lucrat timp de 2 ani.

Ulterior a lucrat alţi doi ani de zile în divizia de outsourcing a gigantului american Hewlett Packard (HP), iar din 1998 este preşedinte în cadrul Softvision.

El a mai lucrat şi pentru alte start-up-uri din Silicon Valley conform datelor de pe pagina web a companiei, unde nu sunt oferite mai multe detalii. Russo a studiat finanţe / management şi computer science la Standford şi Universitatea Pennsylvania.

Compania a fost înfiinţată în 1994, conform datelor de pe pagina web a Softvision.

 

 

 

Care sunt priorităţile Softvision

Dezvoltarea relaţiilor cu clienţii, educarea oamenilor din cadrul companiei în utilizarea de noi tehnologii, expansiunea globală şi testele cu noi produse şi servicii dezvoltate în cadrul Softvision Labs reprezintă cele patru mari priorităţi ale Softvision, a declarat Andres Angelani, CEO al Softvision, într-un interviu pentru revista Authority.

„Nu încercăm să facem ceea ce fac giganţii din IT, adică să învăţăm un mare număr de oameni aceleaşi lucruri, pentru că nu vrem să ucidem individualitatea. Noi încurajăm diversitatea, expunându-i pe tineri unor tehnologii emergente, unor noi tendinţe“.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.10.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.