Real estate. Miliardul de euro din piaţa imobiliară: Ne aşteptăm ca valul de investitori noi pe piaţa locală să continue şi în 2019

marţi, 20:51 Autor: Roxana Rosu

Tim Wilkinson, partener, Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox: Pentru ca actuala evoluţie pozitivă să fie valorificată pe deplin, este esenţial ca România să îşi continue creşterea economică, să promoveze rezultatele

Tranzacţiile cu clădiri de birouri au atins în 2018 un nivel record pentru ultimul deceniu, în Bucureşti fiind achiziţionate 20 de imobile cu o suprafaţă închiriabilă cumulată de 220.000 de metri pătraţi şi o valoare de peste 500 de milioane de euro, potrivit raportului România Investment Marketbeat, realizat de firma de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Imobile de birouri au fost tranzacţionate şi în Cluj-Napoca şi Timişoara, astfel că valoarea totală a tranzacţiilor cu imobile de birouri la nivel naţional în 2018 fiind de 531 de milioane de euro, reprezentând 57% din volumul tranzacţionat.

Per total, investitorii au plasat anul trecut 957 de milioane de euro în piaţa imobiliară locală, segmentele de retail (cu o cotă de piaţă de 34%) şi industrial (7%) ocupând poziţiile doi şi trei în topul atractivităţii.

Cinci dintre cele mai mari şapte tranzacţii au vizat proiecte de birouri din Bucureşti, şi anume The Bridge (două clădiri), Oregon Park (două clădiri), The Landmark (trei clădiri), Campus 6.1 şi Crystal Tower. Totodată, în 2018 au fost tranzacţionate şi sediul din Bucureşti al grupului Danone, clădirea Lascăr 31 Business Center care găzduieşte reprezentanţa locală a Comisiei Europene, imobilul Bucharest Corporate Center (fost sediu IBM şi Generali) de pe strada Buzeşti, fostul sediu al Bank of Cyprus de pe calea Dorobanţi sau un portofoliu de patru imobile ale grupului East Balkan Properties.

„Ne aşteptăm ca valul de investitori noi pe piaţa locală să continue şi în 2019, aceştia urmând să fie atraşi de randamentele mai ridicate care pot fi obţinute în România, comparativ cu alte pieţe din Europa Centrală şi de Est. În acest context, ne aşteptăm ca randamentele investiţionale pentru clădirile de birouri şi parcurile logistice prime să scadă cu 25 – 50 de puncte procentuale, atât ca urmare a unui număr mai mare de active de calitate disponibile spre vânzare, cât şi a unei competiţii mai ridicate între investitori pentru cele mai bune proprietăţi”, a declarat Tim Wilkinson, partener, Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox.

Cu toate acestea, pentru ca actuala evoluţie pozitivă să fie valorificată pe deplin, este esenţial ca România să îşi continue creşterea economică, să promoveze rezultatele pozitive şi să ofere investitorilor încredere în stabilitatea mediului de afaceri.”, a declarat Tim Wilkinson, Partener, Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox.

La nivelul principalelor ţări din Europa Centrală şi de Est (Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia şi România), în 2018 au fost tranzacţionate proprietăţi cu o valoare cumulată de 13 miliarde de euro, cea mai mare piaţă fiind Polonia, cu o cotă de 55%.

Faţă de anul precedent, volumul tranzacţiilor din regiune a crescut cu 15%. În timp ce randamentul la achiziţia clădirilor de birouri prime din Bucureşti a rămas constant, la 7,25%, în pieţele din regiune randamentele investiţionale au continuat să scadă, ajungând la 4,75% în Varşovia şi 4,40% în Praga.

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanţă imobiliară de top pe piaţa locală, activând în toate segmentele pieţei imobiliare. Departamentul de Capital Markets al companiei gestionează în prezent mandate exclusive şi co-exclusive de vânzare a unor proprietăţi cu o valoare de piaţă de peste 350 de milioane de euro.

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.02.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.