Nemţii de la Xella au finalizat achiziţia producătorului de cărămizi Macon. Tranzacţia se ridică la peste 60 mil. euro. Aceasta este cea mai mare tranzacţie din domeniul materialelor de construcţii din ultimii ani

1 mai 2018 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Piaţa locală de materiale de construcţii reprezintă un business total de peste 9 miliarde de euro, cu un număr de aproape 350.000 de salariaţi.

Producătorul german de blo­curi de zidărie Xella a finalizat tranzac­ţia prin care a cumpărat competitorul Macon de la fondul de investiţii Enter­prise Investors. 

„Tranzacţia a fost finalizată ieri (30 aprilie 2018 - n. red.), după ce contractul de vânzare a fost semnat în luna decembrie 2017“, spun avocaţii casei RTPR Allen & Overy, care a oferit consultanţă juridică firmei de investiţii Enterprise Investors, în tranzacţia prin care aceasta şi-a făcut exitul din Macon. De partea cea­lal­tă, cumpără­to­rul Xella a lucrat cu avo­caţii de la Popovici Niţu Stoica & Asociaţii.

Xella a plătit peste 60 de milioane de euro (275 mil. lei) pentru achiziţia Macon Deva, potrivit datelor ZF.

Xella are o sin­gură fa­brică în Ro­mâ­nia, construită în 2010, la Păuleşti, unde pro­duce BCA. La rândul său, Macon are patru fabrici, unde rea­li­zează BCA, var, ele­mente prefa­bricate şi teracotă, la Târgu Jiu, Deva, Oradea şi Vadu Crişului.

În 2016, anul anterior anunţării acestei achiziţii, atât Xella, cât şi Macon au raportat pierderi la Ministerul de Finanţe. Astfel, Xella a declarat pierderi în valoare de 2,5 milioane de lei, la afaceri de 64 de milioane de lei, iar Macon Deva a raportat pierderi de 7,5 milioane de lei, la un business de 124 de milioane de lei, după cum arată datele de pe mfinante.ro.

Piaţa locală de zidărie, în care intră atât BCA, cât şi cărămizi, avea în 2017, potrivit jucătorilor din domeniu, o valoare de circa 460 milioane de lei (100 de milioane de euro) şi un volum de 2,5 milioane de metri cubi. Primii trei jucători din piaţă sunt Macon (Deva), Prefab (Călăraşi) şi Celco (Constanţa). Printre companiile cu care Xella concurează în România, se mai numără Somaco şi Elpreco.

Tot pe piaţa de blocuri de zidărie, anul trecut a mai avut loc tranzacţia prin care producătorul de cărămizi Wiener­berger, parte a gru­pului austriac cu acelaşi nume, a achiziţionat concu­rentul Brikston (fosta Ceramica Iaşi), de la fondul de in­vestiţii ADM Capital care avea 98% din acţiuni. Achiziţia de apro­xi­mativ 30 de milioane de euro a schimbat clasa­men­tul din piaţa de cărămizi - un dome­niu cu o valoare de peste 450 de milioa­ne de lei, ţinând cont de o valoare de 160 de lei pe metru cub de cărămidă (preţ la poarta fabricii).

Tranzacţia prin care Xella a preluat Macon a venit în contextul în care con­struc­ţiile rezidenţiale au crescut cu aproape 70% în 2017 faţă de anul an­terior, cei care dictează fiind investi­torii pri­vaţi. Celelalte două segmente ale pie­ţei - clădiri nerezidenţiale şi con­strucţii inginereşti - au scăzut pe fondul lip­sei investiţiilor statului în infrastructură.

Anul trecut, pe piaţa de fuziuni şi achi­ziţii, s-au semnat cel puţin şase tran­zacţii din domeniul materialelor de con­strucţii, cu o valoare cumulată de peste 100 de milioane de euro. Prin comparaţie, doar două tranzacţii s-au parafat în 2016 în acelaşi domeniu. În perioada de criză, au fost însă şi ani în care nu s-a semnat nicio tranzacţie în acest sector.

Piaţa locală de materiale de construcţii reprezintă un business total de peste nouă miliarde de euro, cu un număr de aproape 350.000 de salariaţi. Ultimii zece ani au eliminat peste 220.000 de angajaţi din sectorul construcţiilor, din cauza scăderilor investiţiilor în proiecte publice.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.05.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.