REAL ESTATE

Locuinţele din centrul şi din nordul Bucureştiului sunt „vedetele“ celor mai multe tranzacţii cu plata cash

28 aug 2017 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Cumpărătorii de locuinţe poziţio­na­te în centrul Bucureştiului şi în zona de nord plătesc cel mai frecvent cash atunci când aleg să facă achiziţia, spre deo­sebire de zonele de est şi de vest, unde prima opţiu­ne a viitorilor pro­prie­tari este cre­ditul bancar.
 
Aceas­ta este constatarea companiei de con­sultanţă imobiliară The Concept, fondată de antreprenorul Daniel Tudor.
 
„Partea centrală şi semicentrală a Bucu­reştiului se tranzacţionează unde­va la aproximativ 40% cu cash. Mai inte­re­sant este că în ansamblurile reziden­ţia­le din aceste zone, clienţii dispun de avan­suri considerabile, undeva între 30 şi 50% din întregul preţ al proprietăţii achiziţionate“, spune Eduard Radu, area sales manager în cadrul companiei The Concept.
 
Proiectele rezidenţiale noi sunt rare în general în centrul Capitalei, unde mai există puţine terenuri disponibile pentru ansambluri noi. Preţurile sunt însă mai mari decât cele din cartierele limitrofe. Spre exemplu, o garsonieră în zona Nerva Traian, aproape de Piaţa Unirii, ajunge şi la 60.000 de euro într-un ansamblu rezidenţial din portofoliul The Concept, iar un apartament cu două camere este scos la vânzare cu 110.000 de euro.
 
În acea zonă, se află în construcţie ansamblul New Times Residence, ridicat de Alexandru Călin Roibu, fiul fostului director al Oltchim. În direcţia Dristor, pe Calea Dudeşti, turcii de la Anchor Grup mai construiesc o etapă din proiectul InCity Residences, iar înspre parcul Tineretului se află Carol City Parc, un ansamblu cu trei blocuri, ridicat, potrivit surselor din piaţă, de Constantin Căpăţână şi Iulian Robu, dezvoltatorii Militari Residence.
 
În nordul Capitalei, ponderea celor care optează pentru plata cash şi plăţi integrale este cea mai mare, situându-se în jurul a 70%.
 
La polul opus se află estul şi vestul, unde clienţii preferă să apeleze la credite, Prima Casă fiind în continuare cel mai popular program de finanţare.
 
„În est, creditul, mai ales cel din programul Prima Casă, rămâne prima opţiune a clientului final. Situaţiile de plată cu cash nu acoperă mai mult de 20%, iar avansurile nu depăşesc nici ele 5% din valoarea apartamentului de prea multe ori“, spune Adriana Andro­na­che, area sales manager la The Concept.
 
Cumpărătorii din zona de vest preferă creditele în proporţie de peste 80%, însă aici avansurile de care dispun clienţii sunt mai mari, de aproximativ 15-20%, fiind vorba mai ales despre credite ipotecare.
 
Statisticile au fost realizate pe baza a 4.000 de clienţi noi cu care compania de consultanţă imobiliară The Concept a interacţionat de la începutul acestui an până în prezent.
 
The Concept a fost fondat în 2011, de către antreprenorul Daniel Tudor, care anterior a lucrat ca head of real estate division în cadrul băncii Volksbank, preluată ulterior de Banca Transilvania. Printre proiectele de care se ocupă compania, se numără Da Vinci Residence, Titan-Pallady Rezidential, Fundeni Residence şi Mogoşoaia Rezidenţial. Compania oferă consultanţă de vânzări pentru apartamente, case şi terenuri, servicii de design interior şi de alegere a mobilierului, property management şi audit energetic pentru clădiri.
 
 
 
Ofertă în creştere
 
Apetitul românilor pentru locuinţe, redresat în ultimii ani după şocul generat de criza financiară, a redat curajul dezvoltatorilor imobiliari pentru construcţii rezidenţiale, astfel că peste 14.000 de apartamente au fost anunţate pentru următoarele luni doar în câteva proiecte de mari dimensiuni din Bucureşti. Cererea mare şi goana după achiziţia unei locuinţe îi determină pe români să cumpere în medie aproximativ 70% din unităţile aflate în dezvoltare din stadiul de proiect, adică până în momentul finalizării.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.08.2017

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.